Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Pahor iznenadio sve izjavom: Do kraja sedmice status kandidata za BiH?!

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Pahor je izjavio da misli da postoji mogućnost da se sve vođe regiona slože oko tri centralna pitanja.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor boravio je danas u Srbiji gdje se susreo sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. U obraćanju javnosti nakon sastanka Pahor je govorio i o kandidatskom statusu BiH, ali i evropskoj perspektivi drugih zemalja Zapadnog Balkana.

“Rat u Ukrajini ne pomaže miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu ali i Vučić i ja se slažemo da na Zapadnom Balkanu bez obzira na sva nepovjerenja i bilateralnih problema ima dovoljno političke volje da se sačuva mir i evropska perspektivu“, rekao je Pahor.

On je izjavio da misli da postoji mogućnost da se sve vođe regiona slože oko tri centralna pitanja.

“Prvo je da se Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ubrzaju pregovori za ulazak u EU, da Bosna i Hercegovina dobije do kraja nedjelje status kandidata i da EU ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji“, rekao je on.

Pahor je posjetio Beograd uoči samita inicijative Brdo-Brioni koji će se održati u Sloveniji 12. septembra.

Slovenski predsjednik je istakao da treba intenzivirati Berlinski proces ali je podržao i Otvoreni Balkan.

“Mislim da je projekat Otvoreni Balkan kao stvoren da bi se neke stvari, ako bi mu se pridružili Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, da bi se problemi koji sada izgledaju nerješivo da bi se lakše riješili u duhu saradnje“, rekao je on.

On je na pitanje o stavu Srbije o sankcijama koje je EU uvela Rusiji odgovorio da misli da kada bi postojala sigurna evropska budućnost pred Beogradom da bi on više razmišljao o sankcijama a ne samo o osudi rat u Ukrajini.

“Ne podržavam odluku predsjednika Srbije da ne uvede sankcije Rusiji, ali mogu da razumem njegovu odluku. Mislim da bi doprinijela toj odluci neka veća i odlučnija volja Brisela da brže uključuje države Zapadnog Balkana u EU”, rekao je on.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo