Utorak, 5 prosinca, 2023

Pahulje stižu a sa njima i niže temperature: Vrijeme u narednih nekoliko dana

Preporučeno

Vazduh je danas označen kao zdraviji, što bi se trebalo zadržati i tokom narednih dana. Vjetar koji struji kroz kotlinu, pomogao je Sarajlijama da prodišu.

Zime će, ipak biti. Sa malim zakašnjenjem, snijeg stiže u Bosnu i Hercegovinu, a sa njim i niže temperaturne vrijednosti, navodi meteorolog Bakir Krajinović.

”Nakon jednog dužeg stabilnijeg perioda bez padavina uz jutarnje magle i temperature natprosječno visoke, narednih dana možemo očekivati vrijeme koje više liči na zimu, i dalje to nije ona prava, zima, snježne padavine koje očekujemo u višim nadmorskim visinama neće biti prevelike da bi popravile situaciju kada je u pitanju snježni pokrivač na našim ljepoticama, ali svaka pahulja nakon ovako dugog perioda bez snijega, je dobrodošla. Što se tiče nižih nadmorskih visina, očekujemo prvo kišu, koja bi trebala postepeno prelaziti u susnježicu i koju pahulju snijega. U pogledu temperatura, jutarnje će biti negativne, više će ličiti na one zimske temperature, a one maksimalne dnevne u Bosni do 5 stepeni, u Hercegovini do desetak stepeni Celzijusa. Narednih dana nestabilno vrijeme, a stabilnije očekujemo od četvrtka i u dane vikenda, a potom opet nestabilno vrijeme u narednih sedam do deset dana.”, kazao je Krajinović.

Upravo se čita:  Od nedjelje hladnije, moguć snijeg i susnježica

Lijepe vijesti za Sarajevo

Vazduh je danas označen kao zdraviji, što bi se trebalo zadržati i tokom narednih dana. Vjetar koji struji kroz kotlinu, pomogao je Sarajlijama da prodišu.

”Juče je došlo do normalne raspodjele temperature zraka i sve ono što smo ispustili u atmosferu, išlo je u više sfere. Tako da nije bilo puno magle i puno zagađujućih čestica tokom jučerašnjeg dana, iako je bilo nezdravog zraka. Danas je situacija skroz drugačija. Uz ovu promjenu stiže i nešto pojačan vjetar, koji je bio dovoljan da očisti i kotlinske predjele u našoj zemlji. Narednih dana očekujemo slične uslove, gdje će vjetar poboljšavati situaciju kada je u pitanju zagađenje zraka, pa možemo i lakše disati.” navodi meteorolog Krajinović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo