Petak, 5 ožujka, 2021

Pakistan: U dva napada više od trideset žrtava

Nemojte propustiti

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Čović: Imamo tri člana Predsjedništva BiH i to se neće nikada promijeniti

Zašto se ne bi svaki stanovnik ove države mogao kandidovati? Ali je suština da u Predsjedništvu sjedi bošnjački, hrvatski...

I Slovenija donira BiH 4.800 vakcina

U radnoj posjeti Bosni i Hercegovini danas je predsjednik Slovenije Borut Pahor koji se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, ...

U napadu tri američke bespilotne letejlice na uporište pobunjenika ubijeno najmanje 15 pobunjenika.

Foto: Ilustracija

Tri američke bespilotne letejlice napale su u petak uporište pobunjenika u plemenskoj oblasti na sjeverozapadu Pakistana i ubile najmanje 15 pobunjenika, saopćili su bezbjednosni zvaničnici.

Ove tri letjelice su ispalile ukupno šest projektila na selo Data Kel, oko 35 kilometara istočno od Miranshaha, glavnog grada Sjevernog Vaziristana, u blizini agganistanske granice, naveli su ovi zvaničnici.

U prvom napadu projektil je pogodio jednu kuću i ubio devet pobunjenika, još troje je ubijeno u drugom napadu, kada su došli da pokupe tijela poginulih, a treća letjelica je pet minuta kasnije ubila još troje pobunjenika, rekao je AFP-u visoki bezbednosni zvaničnik u Peshavaru.

“Najmanje 15 pobunjenika je poginulo u napadima tri bespilotne letjelice, koje su ispalile ukupno šest projektila”, kazao je ovaj zvaničnik.

Dva bezbjednosna zvaničnika u Miranshahu su potvrdila sva tri napada, ali su rekli francuskoj agenciji da je ubijeno najmanje 20 pobunjenika, a jedan od ovih zvaničnika je precizirao da su se pobunjenici bili okupili da se dogovore o slanju boraca u Afganistan.

Ubistva u restoranu

Data Kel se smatra uporištem Hafiza Gul Bahadura, talibanskog komandanta optuženog da šalje borce preko granice kako bi se borili protiv NATO-vojnika u Afganistanu, podsjeća AFP.

Ovo je bio prvi napad bespilotnih letjelica od kako je Islamabad postigao dogovor s Washingtonom da će ponovo otvoriti kopnene puteve ka Afganistanu, nakon što je američka državna sekretarka Hillari Clinton izjavila da žali što je 24 pakistanskih vojnika poginulo u zračnom napadu u novembru prošle godine.

Kako prenosi AP, jedan vladin zvaničnik je kazao da su naoružani muškarci ubili 18 ljudi u napadu na restoran pored puta na jugozapadu Pakistana.

Abdul Razak je naveo da su dvije osobe ranjene u napadu u petak u Turbatu, gradu u provinciji Balujistan, i dodao da su mrtvi i ranjeni Pakistanci koji su pokušali, uz pomoć švercera, preko Irana stići do Evrope.

Razak je još rekao da policija još istražuje ovu pucnjavu i nije iznio nijedan drugi detalj.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Potvrđeno: Vučićevim vakcinama ističe rok 29. marta! Evo šta kažu iz Agencije za lijekove

Agencija za kontrolu lijekova i medicinskih sredstava završila je provjeru kvaliteta 5.000 vakcina Covishield/AstraZeneca koje je Srbija donirala Bosni...

Možda vas zanima i ovo