Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Pakistan: U dva napada više od trideset žrtava

Nemojte propustiti

U napadu tri američke bespilotne letejlice na uporište pobunjenika ubijeno najmanje 15 pobunjenika.

Foto: Ilustracija

Tri američke bespilotne letejlice napale su u petak uporište pobunjenika u plemenskoj oblasti na sjeverozapadu Pakistana i ubile najmanje 15 pobunjenika, saopćili su bezbjednosni zvaničnici.

Ove tri letjelice su ispalile ukupno šest projektila na selo Data Kel, oko 35 kilometara istočno od Miranshaha, glavnog grada Sjevernog Vaziristana, u blizini agganistanske granice, naveli su ovi zvaničnici.

U prvom napadu projektil je pogodio jednu kuću i ubio devet pobunjenika, još troje je ubijeno u drugom napadu, kada su došli da pokupe tijela poginulih, a treća letjelica je pet minuta kasnije ubila još troje pobunjenika, rekao je AFP-u visoki bezbednosni zvaničnik u Peshavaru.

“Najmanje 15 pobunjenika je poginulo u napadima tri bespilotne letjelice, koje su ispalile ukupno šest projektila”, kazao je ovaj zvaničnik.

Dva bezbjednosna zvaničnika u Miranshahu su potvrdila sva tri napada, ali su rekli francuskoj agenciji da je ubijeno najmanje 20 pobunjenika, a jedan od ovih zvaničnika je precizirao da su se pobunjenici bili okupili da se dogovore o slanju boraca u Afganistan.

Ubistva u restoranu

Data Kel se smatra uporištem Hafiza Gul Bahadura, talibanskog komandanta optuženog da šalje borce preko granice kako bi se borili protiv NATO-vojnika u Afganistanu, podsjeća AFP.

Ovo je bio prvi napad bespilotnih letjelica od kako je Islamabad postigao dogovor s Washingtonom da će ponovo otvoriti kopnene puteve ka Afganistanu, nakon što je američka državna sekretarka Hillari Clinton izjavila da žali što je 24 pakistanskih vojnika poginulo u zračnom napadu u novembru prošle godine.

Kako prenosi AP, jedan vladin zvaničnik je kazao da su naoružani muškarci ubili 18 ljudi u napadu na restoran pored puta na jugozapadu Pakistana.

Abdul Razak je naveo da su dvije osobe ranjene u napadu u petak u Turbatu, gradu u provinciji Balujistan, i dodao da su mrtvi i ranjeni Pakistanci koji su pokušali, uz pomoć švercera, preko Irana stići do Evrope.

Razak je još rekao da policija još istražuje ovu pucnjavu i nije iznio nijedan drugi detalj.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Samantha Power doputovala u Bosnu i Hercegovinu

Da je doputovala u BiH, sama je potvrdila Power na svom Twitteru. Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj,...

Možda vas zanima i ovo