Srijeda, 14 travnja, 2021

Pala potražnja za radnicima iz BiH, ali ne i želja da se ode

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Zbog korona virusa smanjena je potražnja i za građevinskim radnicima koji zbog malih plata, nesigurnih uslova i loše zaštite na radu napuštaju matičnu zemlju i odlaze u inostranstvo.

Pandemija korona virusa uticala je na smanjenu potražnju u zemljama Evropske unije za radnom snagom iz Bosne i Hercegovine. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH Slovenija bilježi pad potražnje za radnicima iz naše zemlje od 60 odsto, a Njemačka 20 odsto, javlja BHRT.

Slovenija koja najviše traži vozače, varioce, bravarei zidare iz Bosne i Hercegovine ove godine je, zbog epidemiološke situacije, smanjila broj oglasa za 60 odsto. U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH navode da je prošle godine bilo 14.500 posredovanja za rad u Sloveniji, a ove godine će biti duplo manje. Napominju da je potražnja Njemačke za medicinarima u BiH ista, ali da je zbog nerada njemačke ambasade od aprila do jula smanjen broj posredovanja.

„Do kraja septembra za Sloveniju je izdato 4.650 radnih dozvola, što je za 50 odsto niže nego u istom periodu prošle godine. Njemačka nema toliki pad,negdje je 20 odsto pad potražnje pošto su to medicinari sa srednjom školom oni su i dalje su traženi“, kazao je Boris Pupić, portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

U republičkom Udruženju prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport ističu da za prevozničku djelatnost nikad gora ni lošija situacija . Očekuju da će i ovo malo vozača koji su ostali u zemlji, po završetku pandemije, otići da radi u zemlje Evropske unije.

„Svi prevoznici na nivou BiH i RS rade sa smanjenim kapacitetom čak 30 odsto. Morali smo da otpustimo jedan broj vozača, jer nema dovoljno posla.Nadležne institucije nisu pomogle ovoj branši zbog čega smo dovedeni do ruba propasti“, kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske.

Zbog korona virusa smanjena je potražnja i za građevinskim radnicima koji zbog malih plata, nesigurnih uslova i loše zaštite na radu napuštaju matičnu zemlju i odlaze u inostranstvo.

„Građevinski sektor je na dnu ljestvice po statističkim podacima po platama. Ni 700 maraka je prosječna plata. Kada uzmete u obzir da je prosječna sindikalna potrošačka korpa 2.000 maraka“, kazala je Dragana Vrbačić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

Ukoliko nadležni ne donesu adekvatne mjere, stabilizacijom epidemiološke situacije nastaviće se odliv radne snage iz Bosne i Hercegovine, zbog boljih radnih uslova i životnog standarda u zemljama Evropske unije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Član Skupštine Banje Luke opsovao majku Drašku Stanivukoviću i odbornicima: “Mrš u p…u materinu, j…m vam mater”

Odbornik SNSD-a u Gradskoj skupštini Banje Luke Dragoslav Topić uputio je psovke na račun gradonačeelnika Draška Stanivukovića, ali i...

Možda vas zanima i ovo