Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Palmer i Eichhorst: Runda u Neumu je okončana, ali ovo nije kraj procesa, na političkim liderima je da dođu do dogovora

Nemojte propustiti

Izaslanik SAD-a Matthew Palmer kazao je da je čuo kako su neki govorili bh. političarima da ne dolaze u Neum na pregovore, da ne trebaju razgovarati.

Okončan je zadnji dan pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva koji se od četvrtka vode u Neumu. Poslije održanih sastanaka javnosti su se obratili zvaničnici SAD i EU Matthew Palmer i Angelina Eichhorst.

Eichhorst je poručila da su imali dobre razgovore, ali da će se oni nastaviti.

– U najkraćem, primarna svrha je bila omogućiti bolje razumijevanje zahtjeve u provođenju presuda Sejdić-Finci i drugih kako bi se eliminirala diskriminacija, prije svega u pogledu Predsjedništva BiH i Doma naroda – rekla je Eichhorst.

Dodala je da je razgovarano o konkretnim modelima izbora za Predsjedništvo BiH, ali i o tehničkom aspektu izbora ističući da je napredak ostvaren.

– To je obećavajuće i ono što je najvažnije razgovori se nastavljaju dalje. Malo je vremena za rješavanje pitanja, ali ja se nadam da će do dogovora doći – kazala je Eichhorst.

Izaslanik SAD-a Matthew Palmer kazao je da je čuo kako su neki govorili bh. političarima da ne dolaze u Neum na pregovore, da ne trebaju razgovarati.

– Sama činjenica sa su došli ovdje i razgovarali otvoreno i konstruktivno mislim da pokazuje koliko su posvećeni rješavanju pitanja. Mi smo okončali ovu rundu u Neumu, ali ovo nije kraj procesa. Pitanja o kojima smo razgovarali neće nestati sa scene – rekao je Palmer.

Dodao je da je potrebno iznaći odgovarajući izborni model koji će omogućiti Hrvatima predstavljanje u institucijama, ali i osigurati da su institucije jake.

– Ni jedno to pitanje neće nestati. Mi ćemo biti partneri, ali je na političkim liderima da dođu do dogovora. Takva vrsta razgovora se mora nastaviti. Stranke su zaista napravile veliki pomak po pitanju transparentnosti i integriteta procesa izbora – rekao je Palmer.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Optužena tri policajca MUP KS, za nanošenje povreda i izazivanje smrti Adnana Hadžagića

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila salušanje 25 svjedoka, 10 vještaka i izvođenje više od 70 materijalnih dokaza. Kantonalni...

Možda vas zanima i ovo