Utorak, 26 listopada, 2021

Pamtite li dječaka Malika iz filma Otac na službenom putu? Evo kako danas izgleda – FOTO

Nemojte propustiti

malik1

Neodoljivo simpatičan, spontan, okruglih obraščića, dječak Malik iz kultnog Kusturičina filma “Otac na službenom putu” mnogima je ostao u pamćenju.

Moreno Debartoli, tada pučkoškolac, odigrao je jednu od najzapaženijih dječjih uloga u jugoslavenskom filmu osamdesetih godina jer upravo se kroz njegov lik ocrtava složena priča obitelji koja je žrtva sustava 50-ih godina prošlog stoljeća. Tko se ne sjeća slavne rečenice “Malik, Malik, na govno si nalik”.

Iako su mnogi očekivali da će se mali Sarjalija vinuti u glumačke vode, Moreno Debartoli odabrao je posve drugačiji put – gastronomiju. Danas je među perjanicama bosanske gastroscene, a i šire, ambasador je svjetski poznatog čokoladnog brenda Barry Callebaut, sretno oženjen i ponosni otac dvoje djece. Susreli smo ga svjetskom natjecanju majstora čokolade u Parizu gdje je kao “čokoladni ambasador” sudjelovao u na World Chocolate Masteru.

– Što dijete zna o filmu dok još uči čitati i pisati – prisjetio se Moreno svojih prvih koraka pred filmskom kamerom. Nije se, kaže, javljao na audiciju jer tada toga nije bilo.

– Svi su u Sarajevu znali da se snima film, a Miki Manojlović bio je već tada zvijezda i svi smo za njega znali. Filmska ekipa došla je tako u školu u potrazi za djetetetom koje bi odgovaralo ulozi i, eto, odabrali su mene – smije se Debartoli kojeg i dandanas prepoznaju po ulozi dječaka Malika koji je svjedok mnogih konfliktnih situacija, raskola u obitelji, uhićenja oca…

– Otac je odmah pristao, a majka je bila malo zabrinuta kako će izbivanje iz škole utjecati na moj uspjeh, no, eto, sve je ispalo dobro – kaže nam Moreno koji je odabrao svijet visoke gastronomije i kuharstva umjesto svjetala filmskih pozornica. S glumcima iz filma slagao se sjajno jer je kao najmlađi plijenio njihove simpatije. S nekima je ostao u kontaktu, najdulje s Mikijem Manojlovićem. A prije desetak dana susreo se i s književnikom i scenaristom Abdulahom Sidranom. Iako se nisu vidjeli 25 godina, Sidran ga je odmah prepoznao te obećao da će ga, “čim se obogati, angažirati kao osobnog kuhara”.

malik2

 

– Bio je to jedini put da sam zaigrao u nekom filmu. Kasnije mi to više nije bilo “napeto” i koncentrirao sam se na školovanje i edukacije u gastronomiji.

Majci se oduvijek gurao oko štednjaka, a da mu hrana nije mrska, svjedoči i legendarna scena iz filma u kojoj trpa u usta punjene tikvice. Njegovo je ime sve samo ne bosansko.

– Djed mi je bio Talijan, De Bartolli iz Brescie i negdje je tijekom rata sreo moju baku i, eto, dogodila se ljubav. Ostao je u Bosni, oženio se i tako nekako po toj liniji meni su nadjenuli ime Moreno. Prezime De Bartolli kroz sve se ove godine u administrativnim bespućima promijenilo u Debartoli – smješka se slavni chef. Svijet gastronomije odveo je Morena Debartolija daleko od rodnog Sarajeva. Kuharsku je karijeru počeo graditi u Izraelu prije petnaestak godina.

– Konkurencija je u ovoj branši velika i bez neprestane edukacije nema mjesta na vrhu, među najboljima. Upravo zato odlučio sam se za londonsku akademiju Le Cordon Bleu, a nakon toga vratio sam se u Tel Aviv. To je već bila posve druga priča, sjajne osnove, a izraelska škola kuhinje je odlična i vrijedila je truda – kaže.

No izazov je bio i vratiti se na Balkan pa je tako u Rijeci i Opatiji radio u vrsnim hotelima, postavljao i uhodavao gourmet ponudu.

– Rodni kraj i Sarajevo uvijek ostali su u srcu pa sam se vratio i, eto, u hotelu Bristol, prvom halal hotelu na Balkanu uhodao kuhinju po halal načelima.

Njegovim specijalitetima sladila su mnoga poznata svjetska imena, a među njima i Angelina Jolie i Brad Pitt za boravka u Sarajevu, i to upravo u hotelu Bristol. Moreno Debartoli hodajuća je enciklopedija kulinarstva i slastičarstva, a svoje će znanje nesebično podijeliti. Od njega se može naučiti sve o svijetu čokolade, torta, pralina i deserata, ali i o ponajboljim makaronima, piše “Vecernji“.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo