Subota, 4 prosinca, 2021

Pamukkale: Jedinstven dragulj svjetske baštine od kojeg zastaje dah – FOTO

Nemojte propustiti

aa_picture_20140616_2575112_web

Denizli je stari grad na tromeđi između egejske, mediteranske i anadolske regije Turske. Njegov simbol je horoz, a o njegovom kulturno-historijskom bogatstvu ponajbolje govori turistički biser Pamukkale, koji se već 26 godina nalazi i na UNESCO-voj listi svjetske baštine

Grad Denizli sa svojim bijelim sedrenim tarasama jedinstvena je turistička bajka, a njen najljepši dragulj Pamukkale, što u prevodu znači “pamuk tvrđava“, svjedoči o vremenu i životu od Antike do danas, piše Anadolu Agency (AA).

Denizli je stari grad na tromeđi između egejske, mediteranske i anadolske regije Turske. Njegov simbol je horoz, a o njegovom kulturno-historijskom bogatstvu ponajbolje govori turistički biser Pamukkale, koji se već 26 godina nalazi i na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Lokalitet Pamukkalea sastoji se od toplih izvora i vapnenca travertina koji ima neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala.

Arheološki muzej Hieraposlis, antičko pozorište i brojni drugi svjedoci ljepote i historije Pamukkale mogu se obići tokom jednodnevne posjete ovom gradu, ali za bolje upoznavanje i dobrih ljudi ovog mjesta potrebno bi bilo izdvojiti mnogo više vremena.

Guverner Denizlija Abdulkadir Demir tvrdi da su Pamukkale jedinstveno bogatstvo ne samo Turske, već cijelog svijeta i ističe kako se zbog njegovih bijelih tarasa naziva i “Bijeli raj”.

“Prošle godine smo zabilježili rekordnu posjetu Pamukkaleu od 1,7 miliona turista. Ove godine očekujemo da oborimo i taj rekord. To je posve izvjesno. U prvih pet mjeseci 2013. godine u antičkim bazenima se kupalo 50.000 turista, a ove godine je taj broj veći za čak 15.000”, kazao je Demir.

Ukazujući na velike napore turske vlade da otkrije sve ljepote i bogatstva antike koji se kriju ispod površine zemlje u Hieropolisu, Demir je kazao da je to jedan od najvećih arheoloških parkova u tom dijelu svijeta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo