Petak, 26 veljače, 2021

Pandemija korona virusa u BiH: Pesimizam među populacijom nikada izraženiji

Nemojte propustiti

Dodik razgovorao sa Schmidtom, kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH

U telefonskom razgovoru sa Schmidtom, Dodik je podsjetio na stav iz entiteta Republika Srpska da je “potrebno zatvoriti Kancelariju...

Žustra rasprava u Parlamentu: Helez i Vulić o Miloradu Dodiku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koju je podnijelo...

Dodik po kratkom postupku: “BiH će tužiti COVAX ako probiju rok za isporuku vakcina”

"Bosna i Hercegovina zahtijeva da COVAX počne isporučivati što je prije. Ako se probije rok, BiH će tužiti program",...

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

Sa porastom sve većeg broja osoba zaraženih korona virusom u BiH raste i pesimizam među građanima gdje velika većina očekuje dalje pogoršanje situacije kada je u pitanju pandemija korona virusa u BiH. S druge strane, prema rezultatima istraživanja kompanije Valicon provedenog sredinom oktobra, građani Kantona Sarajevo u većini podržavaju odluku Kriznog štaba o obaveznom nošenju maske na otvorenom, ali nisu za uvođenje tzv. lockdowna. 

U sklopu kontinuiranog ispitivanja uticaja pandemije korona virusa na stanovništvo Bosne i Hercegovine kompanija Valicon je u prethodnom periodu provela istraživanje te saznala u kojoj mjeri je porasla zabrinutost bh populacije s obzirom na sve veći broj novozaraženih osoba u BiH. Pored toga, ispitan je nivo podrške građana Kantona Sarajevo prema najnovijoj odluci Kriznog štaba Kantona Sarajevo koja između ostalog nalaže obavezno nošenje maske na otvorenom prostoru. Istraživanje je provedeno putem Valicon online panela JaZnam.ba na reprezentativnom uzorku za BiH (n=737) online populacije u periodu od 16.10. – 19.10.2020. godine.

Pesimizam među bh. populacijom nikada izraženiji

Svjedoci smo naglog porasta novozaraženih korona virusom u BiH u posljednjih 10 dana. Pa tako, iz dana u dan se bilježi rekordni broj zaraženih osoba od početka proglašenja pandemije te se polako približavamo četverocifrenom broju zaraženih u jednom danu. Pored toga, vijesti o broju zaraženih, umrlih te općenito o korona virusu su opet na naslovnicama svih medija u BiH. Sve to je doprinijelo naglom rastu pesimizma među bh populacijom kada je u pitanju situacija u vezi sa korona virusom.

Pa tako, prema zadnjem mjerenju, jasno je da pesimizam nikada nije bio prisutniji unutar bh društva gdje gotovo 80% populacije smatra da situacija po pitanju širenja korona virusa ide ka lošijem. Usporedbe radi, početkom oktobra, kada dnevna brojka novozaraženih nije prelazila 300, procenat građana koji su smatrali da će se situacija dodatno pogoršati je bio značajno manji. Gledano demografski, starija populacija (55-65) iskazuje značajno veću zabrinutost i pesimizam u odnosu na ostale dobne skupine. Pored toga, pesimistično gledanje na dodatno širenje korona virusa je značajno prisutnije među građanima Kantona Sarajevo i grada Banja Luke.

Dvije trećine građana Kantona Sarajevo podržava obavezno nošenje maske na otvorenom
S obzirom na sve veći broj zaraženih osoba u Kantonu Sarajevo i strah od dodatnog širenja korona virusa Krizni štab KS je 14.10.2020. donio odluku o obaveznom nošenju maske i na otvorenom. Pored toga, donijeto je i niz mjera koje se tiču dozvoljenog broja okupljanja ljudi u otvorenom i zatvorenom prostoru.

Pa tako, na pitanje “U kojoj mjeri podržavate novu naredbu Kriznog štaba KS koja uključuje obavezno nošenje maske i na otvorenom prostoru u Kantonu Sarajevo?”  dvije trećine građana KS (68%) izjavljuje da podržava navedenu odluku. S druge strane, trećina građana KS ipak nije saglasna sa navedenom odlukom i istu ne podržava (15% ne podržava, a 17% uopšte ne podržava), a kao glavne razloge za takav stav navode:

-nošenje maske na otvorenom je besmisleno i nepotrebno,
-nošenje iste maske tokom dana može biti kontraproduktivno,
-uz fizičku distancu mogućnost zaraze na otvorenom je minimalna,
-sama odluka, donosena od strane Kriznog štaba, nije dovoljno objašnjena te je nejasna svrha iste.

Pored prisutne značajne podrške građana Kantona Sarajevo o obaveznom nošenju maski i na otvorenom, nisu svi građani uvjereni da će to spriječiti dodatno širenje koronavirusa u Kantonu Sarajevo (55% vjeruje u efikasnost, a 45% ne vjeruje).

Većina javnosti Kantona Sarajevo nije za novi lockdown

Građani Kantona Sarajeva nisu uvjereni da će eventualne dodatne restriktivne mjere, kao što su uvođenje policijskog sata, ograničavanje kretanja (zabrana izlaska za starije od 65 i mlađe od 18) doprinijeti suzbijanju širenja korona virusa. Većina ili ne podržava (57%) uvođenje dodatnih restriktivnih mjera, ili nije sigurna (24%) da li su iste potrebne. Tek 19% građana Kantona Sarajevo je za uvođenje tzv. lockdowna kao što je bio slučaj na samom početku pandemije u martu 2020. godine

Kompanija Valicon će i u narednom periodu nastaviti pratiti mišljenja i stavove građana BiH po pitanju trenutne situacije u vezi korona virusom. U međuvremenu, važno je slijediti upute nadležnih tijela i ponašati se odgovorno prema sebi i drugima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Branislav Borenović nije štedio lidera SNSD-a: Bosna i Hercegovina nastavlja put prema NATO-u, Dodik je to prihvatio i neka prestane pričati gluposti

- Odavno nisam čuo veću glupost. Pa je li stvarno neko misli da Putin šalje godišnji plan u NATO...

Možda vas zanima i ovo