Petak, 18 lipnja, 2021

Pandemija koronavirusa oborila cijene peleta: Evo koliko sada košta tona!

Nemojte propustiti

Pelet je, kod većine proizvođača pojeftinio, zavisno da li sirovinu nabavljaju ili koriste iz vlastite drvne industrije.

Pandemija korona virusa bitno je uticala na promjenu cijena pojedinih energenata, goriva, drveta, uglja, peleta, briketa, u Lijevče polju ali u pozitivnom smislu za kupce odnosno potrošače. Osim bitnijeg pojeftinjenja pogonskog goriva, znatno su smanjene i cijene ogreva, primarno peleta.

U srbačkoj opštini, poznatoj po velikoj proizvodnji peleta koji je prethodnih godina bio veoma tražen a cijene neopravdano visoke, sada se situacija sasvim promijenila.

Pelet je, kod većine proizvođača pojeftinio, zavisno da li sirovinu nabavljaju ili koriste iz vlastite drvne industrije.

– Imali smo mnogo otpada u proizvodnji namještaja. Koristimo prvoklasni hrast, te smo ove godine odlučili da sirovinu sami koristimo a ne ustupamo drugima. Nabavili smo modernu peletaru velikog kapaciteta i odlučili da, zbog virusa i nedaća koje su sve nas pogodile, tržištu ponudimo pelet po prihvatljivoj cijeni – rekao je za Srpskainfo Savo Zrnić, vlasnik Drvne industrije “Zrnić” u Razboju Ljevčanskom.

Cijene peleta, podsjećamo, prije korona virusa u ovom kraju iznosile su od 350 do 450 KM po toni a sada je to jeftinije, čak 300 KM uključujući prevoz kao u slučaju DI “Zrnić”.

Takođe, navode sagovornici za Srpskainfo, na pad cijena utiče i nemogućnost izvoza jer su prethopdnih nekoliko godina, naročito prošle i pretprošle, gotovo svu ovdašnju proizvodnju otkupljivali Italijani.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo