Petak, 25 lipnja, 2021

Pandurević: Ministri iz RS-a ne treba da prisustvuju sjednicama Vijeća ministara BiH

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević očekuje od srpskih ministara u Vijeću ministara BiH da ne prisustvuju sjednicama, dok se ne raščisti situacija u “slučaju Naser Orić“. Ona je to izjavila komentirajući jučerašnji sastanak Nasera Orića i ostalih, kako je navela, osumnjičenih koje Srbija potražuje zbog ratnih zločina nad Srbima Podrinja, s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem kao i s bošnjačkim ministrima u Vijeću ministara i njihov zajednički stav da to odbace.

Kaže da je bila dovoljna jedna Interpolova potjernica pa da se “pokaže da u glavama bošnjačkih lidera nisu izašle podjele iz 1992. godine“.

– Cinično je da ti isti bošnjački političari stalno ponavljaju kako svako treba da odgovara za učinjeno, a onda podignu sve institucije da od odgovornosti zaštite osumnjičene Bošnjake. Izgleda da pravna država u BiH važi samo za dva naroda – kazala je Pandurević, saopćeno je iz SDS-a.

Ona je upitala gdje je bila takva reakcija institucija BiH kada je u Beogradu uhapšen Božidar Vučurević, također, državljanin BiH i kako to da ti isti bošnjački lideri pozdravljaju procesuiranje Srba, državljana BiH, pred Tužilaštvom Srbije.

– Zamislite kakve bi reakcije bile da je, recimo, Srbija svojevremeno odbila da BiH izruči Gojka Kličkovića? Čovjek je izručen BiH i pred Sudom BiH, bez ikakve buke, potvrdio svoju nevinost – podsjetila je ona.

Pandurević je kao ”najobičnije manipulacije” ocijenila tvrdnje bošnjačkih lidera kako Srbija krši Protokol o saradnji Tužilaštva Srbije i Tužilaštva BiH.

-Tužilaštvo BiH od Srbije nije ni zatražilo ustupanje ovog predmeta, pa samim tim Srbija nije ni mogla prekršiti Protokol. Neprimjereno je da političari zlonamjerno manipulišu ovim Protokolom. U stvari, oni ovim ruše pravni sistem BiH, jer nakon ovakvog pritiska niko ne može vjerovati da Tužilaštvo BiH i Sud BiH ne bi popustili pod njihovim političkim pritiskom, ako Srbija ustupi ovaj predmet BiH – tvrdi Pandurević.

(Bh-index, Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo