Petak, 30 srpnja, 2021

Pandurević: Niko iz RS neće podržati rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Nemojte propustiti

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević ocijenila je danas da je diskusija o terorističkom napadu u Zvorniku pokazala da u parlamentu postoje pojedinci koji nisu spremni da prihvate da BiH ima problem koji se zove terorizam.

“Nosioci borbe protiv terorizma u ovoj zemlji moraju, prije svega, biti Bošnjaci, odnosno bošnjački političari. Niko to ne izjednačava, ni s Bošnjacima, ni s islamom, što se ovdje pokušalo podmetnuti”, istakla je Pandurevićeva.

SDS traži, kazala je ona, od Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) kompletnu informaciju o radikalnim pokretima u BiH i odlascima bh. državljana na strana ratišta.

Takođe, zatražila je da će se tražiti izmjene Zakona o krivičnom postupku da bi se osiguralo da se sve informacije OBA koje su prikupljene mogu, u slučaju terorizma, koristiti kao dokaz.

Naglasila je da pojedinci pokušavaju ono što se desilo u Zvorniku minimizirati te da se osporava akcija “Ruben”, iako postoji informacija da je ta akcija provedena po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje na krivično djelo terorizma, i da se i dalje vodi istraga protiv 32 osobe.

Mišljenja je da niko iz RS neće podržati rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, koju je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović. Za nju je najviše sporno što se u toj rezoluciji zanemaruju druga djela ratnih zločina.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo