Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Pandurević: Spriječiti ponovni pokušaj loše privatizacije “Alumine” Zvornik

Nemojte propustiti

Potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević upozorila je danas da je najavljeno “ustoličenje” načelnika Zvornika Zorana Stevanovića na čelo “Alumine” uvod u ”drugu lošu privatizaciju” i nestanak Fabrike glinice “Birač” koja je nosilac razvoja te regije i čitave Republike Srpske.

Ona je na pres-konferenicji u Istočnom Sarajevu ukazala da se u krugu “Alumine” nalaze dva preduzeća “Enmont-gradnja” i “Enmont-mont”, koja su prema pisanju medija u djelomičnom vlasništvu načelnika Zvornika.

– Ta dva preduzeća imaju značajne ugovore s “Aluminom” i mi pozivamo rukovodstvo tog preduzeća da kaže kolika je vrijednost ovih ugovora. To znači da bi postavljanje načelnika Zvornika bio direktan sukob interesa – kazala je Pandurević.

Istakla je kako je nedopustivo da član Upravnog odbora i glavni inženjer za investicije bude Gordan Vuković, čovjek od povjerenja Stevanovića i drugi suvlasnik “Enmont-gradnje” i “Enmont-monta”.

– Očekujem od ministra industrije, energetike i rudarstva RS-a Petra Đokića da zaštiti interese “Alumine”. Na sceni je scenario iz pisma radnika koje je upućeno u februaru, a koje su dobili i Đokić, predsjednica Vlade RS, predsjednik Narodne skupštine RS i u kojem se opisuje scenario na osnovu kojeg će “Alumina” biti oteta i po drugi put – ustvrdila je Pandurević, podsjetivši da je “Alumina” jedan od najvećih izvoznika iz BiH i da joj je godišnja dobit oko 20 miliona KM.

Također je podsjetila da je Ukio banka imala oko 155 miliona potraživanja od “Birča” na ime fiktivnih kredita koje zvornička fabrika nikada nije podigla i koja nikada nisu došla u RS.

– Kasnije je ta potraživanja stečajni upravnik sasvim ispravno odbio da prizna. Onda je ta fiktivna potraživanja otkupio kontraverzni biznismen iz Foče Gordan Pavlović preko svog preduzeća “Pavgord”. Svi sudovi odbili su njegov zahtjev da stupi na mjesto Ukio banke, jer što bi im dozvolili kada je riječ o fiktivnim potraživanjima – tvrdi ona.

Dodala je da je “Stevanović postao lobista Pavlovića i da je scenario da se “Pavgord” kroz stečaj ili konverziju potraživanja u akcije domogne “Birča” i “Alumine”.

Pandurevićeva je izrazila i nezadovoljstvo jer MUP RS i Specijalno tužilaštvo očito zataškavaju istragu o iznošenju više od milijardu KM iz “Birča” i podsjetila na izjave bivšeg ministra unutrašnjih poslova Radislava Jovičića.

Na najave predsjednika RS-a Milorada Dodika da će ponovo zvati na sastanak 16. oktobra predstavnike parlamentranih stranaka u RS, kazala je da ne vidi razloga zašto bi SDS za sedam dana mijenjao mišljenje i odazvao se na poziv Milorada Dodika.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo