Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Panika na jezeru u SAD: Pojavila se riba koja odgriza testise

Nemojte propustiti

Jedno popularno izletničko jezero u američkoj državi Ilinois postalo je sablasno kada je otkrivena vrsta ribe paku, koja ubija muškarce ujedajući ih za testise.

Brojne porodice su sada na oprezu prije ulaska u vodu jezeraBrojne porodice su sada na oprezu prije ulaska u vodu jezera Lu Jeger nakon što su čuli da su ribari početkom mjeseca ulovili opasnu paku ribu, dok su i drugu vidjeli dvije sedmice kasnije. U Novoj Gvineji je ova riba postala poznata nakon što je označena kao odgovorna za smrt dvojice ribara koje je ujela za testise, te su oni preminuli usljed gubitka krvi.

U početku se vjerovalo da je riječ o pirani, ali je ubrzo potvrđeno da se radi u ribi paku. Iako pripadaju istoj porodici, paku ima deblje, tvrđe i oštrije zube, sličnije ljudskim, dok je pirana poznata po svojim smrtonosnim nazubljenim sjekutićima. Paku, kao i pirana, potiče iz oblasti Amazona u Brazilu, prenosi Blic.

Paku, koje sada žive u ovom jezeru u Ilinoisu, najvjerovatnoje su tamo dospjele kada ih je neki nesavjesni vlasnik akvarijuma tu izbacio, ali lokalne vlasti su spremne da otklone sve strahove.

– Malo je zastrašujuće kada vidite ribe sa zubima. One nisu porijeklom iz ove oblasti i uglavnom se hrane orasima, lišćem, vodenom vegetacijom i puževima. Ako im je zaliha hrane ograničena, poješće drugu ribu – kaže Džim Kadvel, upravnik jezera.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Samantha Power doputovala u Bosnu i Hercegovinu

Da je doputovala u BiH, sama je potvrdila Power na svom Twitteru. Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj,...

Možda vas zanima i ovo