Subota, 15 svibnja, 2021

Panika u BiH zbog manjka radnika: Zapošljavaju i penzionere, dnevnice poskupljuju i do 100 KM

Nemojte propustiti

Najveće potrebe su za zidarima, tesarima, armiračima, keramičarima, molerima i drugim zanatlijama te fizičkim radnicima,

Kako bi nadomjestili manjak radnika te povećane potrebe u građevinarstvu na području lijevčanskih opština, preduzeća su prinuđena na angažovanje penzionera ili prekvalifikaciju prilikom zapošljavanja. Najveće potrebe su za zidarima, tesarima, armiračima, keramičarima, molerima i drugim zanatlijama te fizičkim radnicima, piše Srpskainfo.

– Ovaj problem kod nas je sve izraženiji jer mnogi, najviše mladići, odlaze u inostranstvo zato što tamo mogu više zaraditi nego ovdje. Činjenica je da je to uticalo na cijenu dnevnice kod nas koje su povećane i kreću se od 40 KM za fizičkog radnika do 100 KM za majstore i rukovaoce građevinskim mašinama – naglašavaju vlasnici najvećih građevinskih preduzeća.

Oni kažu da sada ima mjesta za više od 500 građevinskih radnika u ovom dijelu Republike Srpske.

Karakteristična je pojačana stambena izgradnja koja loše utiče na ovu problematiku, a izvođače radova dovodi i neprilike sa rokovima.

– Posla ima sve više, potražnja za stanovima je sada naglašena ali su radnici za nas nerješiva enigma. Zbog toga smo prinuđeni na angažovanje penzionera koji zadovoljavaju fizičke i druge uslove a posjeduju iskustva i kvalifikacije – pojašnjavaju građevinski preduzetnici u Laktašima i Gradiški gdje su ljetos otvorena brojna gradilišta.

Branko Blagić, porijeklom iz Turbeta kod Travnika i nakon penzionisanja vozi kamion.

– Radim zato što se osjećam sposobnim, zadovoljan sa uslovima pa dokle budem moglo, radiću. Kada moj poslodavac angažuje mlađeg vozača, rado ću mu prepustiti volan i kamion – rekao nam je Blagić.

Marjan Maletić iz Donjih Podgradaca je rukovalac građevinskim mašinama.

– Imam posla na sve strane, ne znam gdje bih prije. Zadovoljan sam platom. Ne planiram nigdje jer sam u životnom dobu kada je teško napustiti svoje mjesto. Da sam mlađi, možda bih drugačije razmišljao ali sada je tako – objašnjava Maletić svoj status i poziciju građevisnkih radnika.

Manjak radnika opterećuje i male investitore koji grade kuće, pomoćne objekte, manje poslovne prostorije i vikednice.

-Više od godinu dana potrebno je čekati majstore. Već sada dogovaraju se poslovi za naredno ljeto. To je neizbježno – požalio nam se Željko Dedić iz Laktaša koji je napokon dočekao početak izgradnje manjih objekata za odmor.

Građevinari Ranko Babić, Đurađ Komljenović, Duško Vujmilović i Kole Đudurović iz Aleksića kod Laktaša kažu da imaju ugovorene poslove za naredne dvije godine.

– Zidari imaju spiskove za posao na nekoliko listova. Za cijene više niko ne pita nego samo za termine i rokove – ističe za Srpskainfo zidar Ranko Babić podsjećajući da su do skora oni tražili posla u selima, a sada je situacija obrnuta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo