Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Panika u Čovićevim redovima: “Ideološka braća Komšić i Nikšić HDZ-ov prijedlog dočekali na nož…”

Autor:S.B.

Nemojte propustiti

HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona kritizirao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao kako je on “ilustracija snova ove političke stranke”.

“HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona osigurava provedbu i presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’ i omogućava svima da se kandidiraju i da glasaju za koga žele – kandidata za bošnjačkog ili hrvatskog člana Predsjedništva i istovremeno da izabrani članovi Predsjedništva imaju legitimitet hrvatskih, odnosno bošnjačkih birača, pri čemu se svaki glas računa, a bošnjačka ideološka braća Željko Komšić i Nermin Nikšić dočekali su ga, očekivano, “na nož”, koristeći, u nedostatku argumenata, floskule o ‘krvnim zrncima’, ‘dodatnim etničkim podjelama’ i ‘trećem entitetu'”, piše Hrvatski medijski servis, neslužbeno glasilo Čovićevog HDZ-a.

Podsjetimo, HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona kritizirao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je kazao kako je on “ilustracija snova ove političke stranke”.

“Očekivano, prijedlog je ilustracija snova HDZ-a. Njime se ne implementira presuda ‘Sejdić – Finci’ niti ostale presude Europskog suda za ljudska prava. Prijedlog je, opet očekivano, utemeljen na diskriminatorskom etničkom principu izbornih jedinica”, kaže Komšić.

Komšić kaže kako je “za izborno područje C HDZ namijenio ćoravu kutiju, gdje 400.000 glasača glasa tek formalno, a njihovi glasovi ne utječu na ishod, što je sumrak demokracije. Rješenje je u ukidanju etničkog prefiksa, kako to sugeriraju i presude Europskog suda, a ne u dodatnoj etničkoj diskriminaciji”.

On kaže i kako je dojma da njima nije do rješenja i da ni sami nisu ozbiljni s ovim prijedlogom, jer imaju namjeru blokirati sljedeće izbore.

“Nisu se ni potrudili toliko da tehnički ažuriraju prijedlog”, zaključio je Komšić.

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je, pak, kako “je HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona za tu stranku neprihvatljiv”, jer je, kako tvrde, suprotan presudama Europskog suda za ljudska prava i europskoj demokratskoj praksi pošto se opet svodi na, kako je rekao, “brojanje krvnih zrnca”, antidemokratsku praksu etničkog ekskluziviteta, a usto uvodi nove podjele, odnosno ad hoc treći entitet”.

Nikšić poručuje da podršku za ovaj prijedlog traže drugdje.

“U nama po ovom pitanju imaju jasne protivnike”, izjavio je Nikšić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Vlasenici nožem napadnuti povratnici Raza i njen sin Amir Ferhatović, napadač uhapšen

MUP RS-a odmah je locirao i uhapsio napadača, ali Ferhatović nije miran, jer se boji ostaviti porodicu i otići...

Možda vas zanima i ovo