Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Panika u Hrvatskoj zbog manje turista iz BiH

Nemojte propustiti

Turistički radnici iz Hrvatske u panici su jer bh. građani u njihovu zemlju od 1. jula neće moći da ulaze s ličnom kartom, zbog čega vlada strah da će u čarima jadranske obale ove sezone da uživa značajno manji broj turista iz BiH.

Makarska (Foto: Arhiv)
Makarska (Foto: Arhiv)

Za bh. ljubitelje mora prethodnih je godina poseban magnet predstavljala Makarska, iz čije turističke zajednice već sada očekuju “mršaviji” broj bh. posjetilaca.

“Građani BiH su uvijek bili naši gosti u velikom broju, tako da mi je, na neki način, stvarno žao što će granicu moći da se prođu samo s putovnicom. Najvjerovatnije će se zbog toga dogoditi da ćemo imati manje gostiju iz BiH”, kazao nam je Tonči Lalić, iz Turističke zajednice Makarska.

Da su strepnje hrvatskih turističkih radnika opravdane, ističe i Dušan S. iz Banjaluke, koji je sa suprugom namjeravao da ljetuje u Splitu, ali se predomislio, pošto bi u tom slučaju morao da plati i izdavanje dva biometrijska pasoša, a ne zna šta će mu još dodatno tražiti na granici.

“Unazad desetak godina sa suprugom sam ljetovao na Hrvatskom primorju. Ovog ću ljeta najvjerovatnije u Đenoviće, kod Herceg Novog”, naglašava ovaj Banjalučanin.

Osim što moraju da razmišljaju o pasošima, bh. građane zabrinula je i informacija da će po danu boravka u Hrvatskoj morati da imaju 100 evra.

“Čitao sam da će carinici, pri ulazu u Hrvatsku, od mene moći da traže dokaz da imam 100 evra po danu boravka. To je za mene nedopustivo”, kaže Dušan S.

Inače, u BiH, po procjenama, živi 3,8 miliona građana, ali biometrijski pasoš ima tek oko 1,6 miliona.

Pristiže nam veliki broj upita u vezi s granicom, da li će je ipak biti moguće preći s ličnom kartom i slično, rekao Mujdžinović
U bh. turističkim agencijama kažu da još nisu osjetili drastično smanjenje broja ljetovanja u susjednoj zemlji, koja ulazi u EU 1. jula, ali da su prebukirani upitima građana koji se odnose na prelazak granice sa susjednom zemljom.

“Zasad nije opalo interesovanje za ljetovanje u Hrvatsku, ali nije isključeno da hoće od 1. jula. Pristiže nam veliki broj upita u vezi s granicom, da li će je, ipak, biti moguće preći s ličnom kartom i slično”, rekao je Senad Mujdžinović, iz agencije “Hit turs” Tuzla.

Isto kažu i u sarajevskoj turističkoj agenciji “Sol Azur & Buena vista”, dodajući da su rijetki oni koji su otkazali ljetovanje u susjednu državu, ali da ne znaju šta će im donijeti jul i avgust.

Inače, kriza se duboko ukorijenila u novčanike bh. građana, pa pasoši nisu jedina prepreka zbog kojih ne idu na ljetovanje, jer, pored tog dokumenta, potrebno je platiti smještaj, prevoz, hranu i ostalo.

Tako iz sarajevske agencije “Relax turs” kažu da im je opala potražanja za ljetovanjima na Jadranu, ali ne zbog predstojećeg ulaska Hrvatske u EU, već zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalaze građani.

“Ljudi se više odlučuju za odlazak u Tursku jer prođu jeftinije nego u Hrvatskoj”, kažu u agenciji “Relax turs”.

Šta ćete moći da unesete u Hrvatsku

– 1 kilogram kafe

– 1 buket cvijeća

– 1 šteka cigareta

– 1 parfem od 50 mililitara

– 2 litre žestokog pića

– 4 litre vina

– 5 kilograma svježeg voćea i povrća

– 16 litara piva

– lijekovi za najviše mjesec uz potvrdu ljekara

– kućnog ljubimca uz veterinarski sertifikat

(Nezavisne novine)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo