Subota, 16 listopada, 2021

Panika u Krajini: Leptiri okupirali gradove Bihać, Cazin, Bužim i Krupu…

Nemojte propustiti

Prije par dana, građani Bihaća bili su iznenađeni velikim brojem malih osica koje su jednostavno preplavile grad. Danas već muku muče sa drugim problemom. Naime, u centru Bihaća trenutno vlada velika najezda malih leptira.

Najezdaleptira3Isti problem muči i građane općine Cazin, a slično je i u općinama Bužim i Bosanska Krupa.

Poslušajte i izjavu profesorice sa Biotehničkog fakulteta u Bihaću Zemire Delalić koju je dala za Radio Bihać.

Podsjećamo, prije dvije godine isti ovakav slučaj zabilježen je u Rijeci, i tada su stručnjaci tvrdili da je to sasvm uobičajena pojava koja se ponavlja svakih nekoliko godina. Nije to ništa neobično i proći će samo od sebe. Jednostavno su se poklopili takvi ekološki faktori, iduće godine kukaca neće biti u tolikom broju, rekao je tada Mladen Kučinić, docent biologije na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Nekome se može činiti neobično da je do najezde došlo u centru grada, ali upravo je to područje posebno osjetljivo na ovakve pojave.

– Gradovi su zanimljiva mjesta, prije svega zbog svojeg svjetlosnog zagađenja. Kukci zbog svjetla ulaze i u stanove, što je sasvim uobičajeno i nije zabrinjavajuće, a može se riješiti zavjesama. Najvažnije je ponoviti da ova pojava ne predstavlja nikakvu opasnost, ljudi kukce slobodno mogu gledali i pokazivati ih djeci, rekao je Kučinić, napomenuvši da nije potrebna intervencija dezinskecije, niti bilo kakav oblik špricanja.

Građani će se dakle morati strpiti i čekati da kukci odu, kako su i došli. Neko će vrijeme još morati mahati rukama dok ispijaju kafu u omiljenom kafiću, javlja Cazin.net.

(Doznajemo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sramotan snimak: Žena histerično šamarala dijete u kolicima

SRBIJA - Na videu koji je zgrozio i šokirao sve one koji su imali prilike da ga vide, vidi...

Možda vas zanima i ovo