Petak, 25 lipnja, 2021

Panika u manjem bh. entitetu: ‘Novi non-paper je poguban po Republiku Srpsku!’

Nemojte propustiti

BN televizija piše kako smo zatrpani “non-paperima”, nezvaničnim dokumentima o prekrajanju zapadnog Balkana, s akcentom na Bosnu i Hercegovinu. Igra “non-paperima” može da se pretvori u opasnu rabotu, “igru s vatrom” i da bude povod nekog novog insceniranog oružanog sukoba.

I dok vlasti Republike Srpske priželjkuju otvaranje novih karata oko uređenja BiH, u javnost je plasiran novi prijedlog iscrtavanja granica na Balkanu, koji je poguban po Republiku Srpsku.

Po tom strašnom i najgorem scenariju, Republika Srpska ne bi postojala.

Prijedlog nazvan “Non-paper za novu BiH, Savez suverenih i nezavisnih država Bosne i Hrvatske”, kako navode, dostavljen je na adrese svih značajnih institucija, političkih stranaka, ličnosti i medija Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ovaj “non-paper” kako navode, smjernica je da se Bosna i Hercegovina udruži u jednu državnu cjelinu, odnosno u jedan “Savez suverenih nezavisnih država Bosne i Hrvatske”.

“Bosna i Hrvatska su ekonomski, kulturno, istorijski itekako vezani. Stoga, ako treba, može se to navesti i dokazati na desetine i stotine pisanih stranica kao prilog”, navodi se u tom dokumentu i dodaje da bi bilo sve transparentno i demokratski od ideje do realizacije. Za stvaranje Saveza BiH predlaže se sljedeće:

– Referendum građana u Hrvatskoj s tekstom:

”Da li ste za stvaranje Saveza suverenih i nedjeljivih država Bosne i Hrvatske?”

– Referendum građana u Bosni i Hercegovini s tekstom:

1. Da li ste za ukidanje DMS-a (Dejtonskog mirovnog sporazuma), proglašenje istog ništavnim i vraćanje Ustava Republike BiH?

2. Da li ste za stvaranje Saveza suverenih i nedjeljivih država Bosne i Hrvatske?

Savez suverenih država Bosne i Hrvatske bio bi na temeljima antifašističkog opredjeljenja, imali bi svoje državne organe saveznu skupštinu, predsjednika i zamjenika predsjednika Savezne države BiH, saveznu vladu, saveznu vojsku, saveznu policiju, što bi se sve drugo definisalo i rješilo kroz savezni ustav BiH.

Uloga i značaj Saveza za BOSNU

Koja pitanja se rješavaju kada je u pitanju BOSNA (BiH)

– BOSNA bi po automatizmu ušla u EU i NATO

– Pod automatizmom ”i Hercegovina” se briše iz hiljadugodišnjeg naziva države BOSNA

– S tim bi se u potpunosti ukinula klauzula iz vlasti i dominacije “konstitutivni narodi”.

– Nestali bi entiteti, kantoni i tri vjerske nacije, a bila bi jedna, bosanska nacija prema hiljadugodišnjem nazivu države Bosne.

– Što znači da su Bosanci svi građani Bosne bez obzira na bilo čije konfesionalno ili neko drugo opredjeljenje.

– Bosna bi postala građanska sekularna država ravnopravnih građana i državljana Bosne.

– Apsolutna vjerska sloboda i svaka druga sloboda u promicanju kulturno-historijskih vrijednosti kroz zagarantovano prisustvo i kulturnu promociju i djelovanje nacionalnih manjina.

– U Bosni bi zakonski i temeljni bio državotvorni jezik bosanski, uz prisustvo jezika i sloboda o nacionalnim manjinama u Bosni.

Prema procjeni istraživačkog tima, na referendum u Bosni i Hrvatskoj bi izašlo i glasalo između 60 i 70 posto građana, a svoj glas “za” bi dalo između 85 i 90 posto građana.

Stoga imate obavezu prema građanima, pokrenite ovu našu inicijativu kako bi uspostavili trajan mir i funkcionalnu građansku državnu zajednicu i kako bi se jednom zauvijek prekinulo rušenje države BOSNE prema etničko-vjerskim principima i njihovim kolaboracijskim i secesionističkim snagama koje djeluju u svom rušilačkom pohodu prema BOSNI izvana.

Bosna ne može opstati u ovakvim konstalacijskim odnosima režima i konstitutivne vlasti.

Pokušajte zajedno s građanima promijenuti stanje u ovoj državi”, navodi se u tom papiru i dodaje da je vrijeme za drastične promjene.

Ovaj prijedlog potpisuje Senad Bajrić iz Bihaća u ime 10 opštinskih organizacija, koje čine Savez organizatora otpora za Bosansku krajinu.

Dio non-papera

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brutalan odgovor iz Crne Gore: “Inteligencija Dodika najveći protivnik srpskog naroda”

Demokratska Crna Gora reagirala je na posljednje izjave Milorada Dodika, koji je bio gost na Televiziji Pink, gdje je...

Možda vas zanima i ovo