Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Panika u medijima: Hakeri širom svijeta pomažu Islamskoj državi

Nemojte propustiti

Sve je veća grupa hakera koji pomažu ekstremističkoj organizaciji Islamska država da širi svoje poruke, tako što hakuju medijske organizacije i internet sajtove, upozorava kompanija “FireEye” koja se bavi tehnološkom sigurnošću.

– Mnogi odlaze u Siriju kako bi se borili na strani Islamske države, ali drugi način borbe je da ostanete kod kuće i radite to iz svog doma – rekao je Dave Merkel, šef tehnološkog odsjeka kompanije “FireEye”.

– Ako imate pristup internetu i određene vještine hakovanja, definitivno možete da doprinesete borbi – dodao je on, prenijela je britanska mreža BBC.

Merkel je istakao da je ISIL poznat po korištenju alata za sajber napade u konfliktnim zonama kako bi prikupila podatke o neprijateljskim snagama.

Međutim, postoji puno dokaza da ljudi širom svijeta pomažu ISIL-u u izvođenju sajber napada i širenju propagande.

– Bilo je teško pripisati ove napade direktno Islamskoj državi, ali nema sumnje da su oni izvedeni pod zastavom ove organizacije, smatra Merkel.

Iz kompanije “FireEye” poručuju da su primijetili napade na male kompanije i naloge društvenih mreža koje pripadaju američkim TV stanicama i na druge novinske kuće u svijetu, a koji su izvedeni po uzoru na napade ISIL-a.

– Napad koji je nedavno onemogućio rad francuske stanice TV5 Mond na nekoliko sati, očigledno su izveli simpatizeri prije nego pripadnici ISIL-a, dodao je Merkel, prenosi Tanjug.

Činjenica da je Islamskoj državi trebalo nekoliko sati da, putem zvanične komunikacije na društvenim mrežama, preuzme odgovornost za napad pokazuje da ona zasigurno nije bila organizator napada.

Osim toga, na mnogim portalima pojavili su se video snimci i poruke s propagandom ISIL-a, koje su tu postavili hakeri koji podržavaju ciljeve grupe.

– Nedostatak veze između napada i hijerarhije Islamske države otežao je predviđanje šta će sljedeće napasti i zbog čega, zaključio je Merkel.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo