Četvrtak, 28 siječnja, 2021

Panika u RS-u: Sredoje Nović konsterniran inicijativom Željka Komšića prema Ustavnom sudu

Nemojte propustiti

Skandalozan istup načelnika Srebrenice: Mladen Grujičić ljut, poziva na otcjepljenje RS

Grujičić odluku CIK-a kao i današnju Suda BiH smatra skandaloznim i sramotnim i dodaje "da se pokazalo da se...

Sud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u...

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Slučaj u BiH: Nakon smrti mladića samo smanjena plata dispečeru Hitne pomoći

Srđanov brat Nemanja rekao je za “Nezavisne” da je poražavajuća činjenica to što je propisano da se u ovakvim...

Prema riječima Sredoje Novića, politički stav bošnjačkih partija je da, ako nešto ne može proći kroz zakonodavnu proceduru, onda će stvar riješiti Ustavni sud.

Član Predsjedništva Željko Komšić najavio je da će Ustavnom sudu podnijeti apelaciju za ocjenu ustavnosti ili usklađenosti Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH s Ustavom BiH, a razlozi zbog kojih planira da podnese zahtjev su kršenje niza međunarodnih dokumenata, među kojima je i Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz njegovog kabineta ocijenjeno je da su usvajanjem izmjena i dopuna spomenutog zakona, koji je usvojen prije pet godina, nametnuti rigorozni uslovi i onemogućena prijava prebivališta za veliki broj građana BiH, čime je posebno pogođena povratnička populacija.

– Nakon iscrpljene mogućnosti da se zakon u ovoj fazi političkih odnosa promijeni, član Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučio je da uputi apelaciju Ustavnom sudu BiH – navedeno je iz Komšićevog kabineta.

Sredoje Nović, koji je kao ministar predložio spomenuti zakon, a dvije godine kasnije za njega glasao u Domu naroda, kaže:

– Suština je u tome da bošnjački političari, među koje spada i Komšić, Ustavni sud BiH smatraju svojim sudom, političkim sudom i institucijom preko koje treba da budu regulisani odnosi u BiH u narednih 50 godina. Oni očekuju da će jednog dana sve odluke Ustavnog suda biti supsumirane u Ustav BiH i time derogirana ovlašćenja i nadležnosti Republike Srpske – kaže Nović.

Prema njegovim riječima, politički stav bošnjačkih partija je da, ako nešto ne može proći kroz zakonodavnu proceduru, onda će stvar riješiti Ustavni sud.

– Dovoljno je primijetiti da su potpuno identične odredbe koje sada osporava Komšić s onima koje je osporavao Klub Bošnjaka u Domu naroda pozivajući se na kršenje vitalnog nacionalnog interesa, što je odbacio Ustavni sud. Zato će biti posebno interesantno pratiti kako će sud sada postupiti – kaže Nović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beogradski analitičar zabrinut: “Vijest o razgovoru između Bidena i Mereklove o prioritetima zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu nije dobra za nas”

Iako su brojni analitičari prognozirali da novom američkom predsjedniku Joe Bidenu Balkan neće biti visoko na skali prioriteta, on...

Možda vas zanima i ovo