Utorak, 22 lipnja, 2021

Zbog provjere diploma u školstvu odlaze nastavnici

Nemojte propustiti

HRVATSKA – Prema podacima Ministarstva u januaru ove godine zabilježeno je 146 prestanaka radnih odnosa više nego u januaru lani.

U samo dva mjeseca iz škola je otišlo 222 nastavnika više nego u januaru i februaru lani, što školski sindikalac Željko Stipić povezuje s najavom ministrice obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske Blaženke Divjak iz sredine januara o provjeri svih svjedodžbi i diploma u sistemu školstva, prenosi Hina.

Dosad je otkriveno 13 slučajeva lažnih diploma, no Stipić sumnja da su lažni učitelji prevenirali provjeru i brže-bolje pobjegli iz sistema.

– Direktori su mi jasno rekli da imaju saznanja koja nisu spremni podijeliti s javnošću, da su neki njihovi učitelji i nastavnici dali otkaze prije nego što se stiglo provjeriti njihove diplome. Pobjegli su, dakle, prije javnog linča – rekao je Stipić.

Tezu su provjerili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, zahtjevom za usporednim podacima o broju slučajeva prestanka radnog odnosa, a Ministarstvo se u službenom odgovoru vodilo parametrima o ukupnom broju ugovora na neodređeno u svim školama, osnovnim i srednjim, redovnim statusom zaposlenika, uz isključenje djelatnika škola koje su imale statusnu promjenu.

Prema podacima Ministarstva u januaru ove godine zabilježeno je 146 prestanaka radnih odnosa više nego u januaru lani. Tada je radni odnos prestao za 220 zaposlenika, a u januaru ove godine, dakle, za njih 366.

-U lanjskom febraru radni odnos je prekinut u 199 slučajeva, a ovog februara 275. Dok je u prva dva mjeseca 2018. ukupno dakle bilo 419 prestanaka radnog odnosa u školama, ove ih je godine u istom periodu 641, odnosno tačno 222 više.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo