Srijeda, 28 rujna, 2022

Pao prvi ovogodišnji snijeg u regionu: Kakvo vrijeme čeka BiH narednih dana?

Nemojte propustiti

Na Kredarici u Sloveniji pao je snijeg.

Kamere su zabilježile snijeg na slovenskom planinskom vrhu. Donijela ga je hladna fronta.

Podsjetimo, ciklona zapadno od Islanda i duboka ciklona nad Baltičkim morem, a među njima visoki tlak anticiklone iznad zapadne Europe, uzrokuju pojačano sjeverno visinsko strujanje prema Alpama i razvoj ciklone nad Genovskim zaljevom. Nad našim krajevima dolazi do miješanja hladnog zraka sa sjevera i toplog vlažnog zraka sa Sredozemnog mora što pogoduje stvaranju nestabilnosti i obilnih oborina.

Nestabilan vlažan zrak sporo se premješta prema istoku i Crnom moru. Hladan zrak prodire nad Panonsku nizinu i prelijeva se preko Velebita uzrokujući jaku, mjestimice olujnu buru.

Vrijeme u BiH 

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne je moguća grmljavina. Intenzinije padavine se očekuje na sjeveru Hercegovine, i ponegdje na jugozapadu i sjeverozapadu Bosne. Vjetar u Bosni prije podne slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a poslije podne umjeren do pojačan sjeverozapadni. U Hercegovini vjetra slab do umjeren jugozapadni. Poslije podne u Bosni Dnevna temperatura od 11 do 18, na jugu do 24 °C.

U nedjelju 18.09.2022., jutro i dio prijepodneva u centralnim i istočnim područjima Bosne pretežno oblačno sa maglom po kotlinama, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U ostatku zemlje sunčano. Vjetar u Bosni slab zapadni i jugozapadni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 14, a dnevna od 16 do 21, na jugu do 24 °C.

U ponedjeljak 19.09.2022., u Bosni oblačno vrijeme sa kišom. Tokom poslijepodneva postepeni prestanak padavina i djelimično razvedravanje. U Hercegovini prije podne sunčano, a poslije podne prolazno povečanje oblačnosti praćeno kišom. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 12 do 18, na jugu 24 °C.

U utorak 20.09.2022., sunčano uz umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokokve sa maglom ili niskim oblacima. U večernjim satima na sjeveroistoku Bosne je moguć lokalni pljusak. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 14, a dnevna od 14 do 19, na jugu do 22 °C.

U srijedu 21.09.2022., u Bosni umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Heregovini sunčano. Jutarnja temperatura od 6 do 10, na jugu do 14, a dnevna od 11 do 17, na jugu do 22 °C.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Brajlović poručio Dodiku: Ne znamo baratati sa otrovima koji bi naškodili zdravlju, bujrum dođi da vidiš šta je čudo neviđeno

Dobro došao čovječe, ne brini, ne znamo baratati sa radio-aktivnim elementima poput polonija ili drugim otrovima koji bi naškodili...

Možda vas zanima i ovo