Četvrtak, 22 travnja, 2021

Papa Benedikt XVI: Nemam više snage da budem papa

Nemojte propustiti

Papa Benedikt XVI najavio je danas da se 28. februara povlači sa dužnosti, objavili su italijanski mediji. On je prvi papa koji se odlučio na ovaj korak poslije više stotina godina.

papa-benedikt

Papa Benedikt XVI (85) je svoju odluku obrazložio time da više nema “snage” da vodi Katoličku crkvu zbog svojih godina.

On je, govoreći na latinskom pred kardinalima u Vatikanu, rekao da je preispitujući savjest pred Bogom u više navrata, zaključio da više nije kadar da odgovarajući način obavlja funkciju poglavara Rimokatoličke crkve.

Papa je rekao je da je svjestan da je dužnost koju obavlja u osnovi duhovna i da treba da se sprovodi ne samo riječima i dijelima nego i molitvama i patnjom, ali da su u današnjem svijetu, gdje su brze promjene, potrebni snaga i duha i tijela da bi se propovijedalo evandjelje, i dodao da snaga u njemu poslednjih mjeseci jenjava “do te mjere da mora da prizna svoju nesposobnost da na odgovarajući način ispunjava dužnosti koje su mu pojverene”, prenosi 24sata.rs.

Papin brat: Moj brat je mjesecima razmišljao o ostavci

Brat rimokatoličkog poglavara Benedikta Šesnaestog, Georg Racinger rekao je da je ljekar savjetovao papi da ne ide na prekookeanska putovanja i da je on mjesecima pomišljao da podnese ostavku.

Georg koji živi u Regensburgu je za novinsku agenciju DPA rekao da njegov brat sve teže hoda i da je njegova ostavka dio “prirodnog procesa”.

– Godine su ga pritisle. U ovim godinama moj brat želi više odmora – rekao je Georg Racinger (85).

Podjećamo, poglavar rimokatoličke crkve je lično najavio povlačenje na latinskom tokom sastanka sa kardinalima i zatražio sazivanje konklave kako bi se izabrao njegov naslednik, prenela je italijanska agencija Ansa. Inače, Benedikt XVI izabran je za papu 19. aprila 2005. godine prilikom četvrtog kruga glasanja.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Zlatko Miletić šokirao izjavom: Janez Janša je kriminalac, ukrao je naš nov helikopter

"Taj čovjek kako se ponaša, on je kriminalac, povratnik u vršenju kaznenih djela. Kriminalac je od 1992. godine. Ukrao...

Možda vas zanima i ovo