Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Papa Franjo o bivšoj Jugoslaviji: Neke nacije ni ljepilo ne može držati zajedno

Nemojte propustiti

papa

U intervjuu za španjolski list La Vanguardia, komenitrajući najavu nezavisnosti Škotske i Katalonije, papa Franjo se osvrnuo na raspad Jugoslavije, naglasivši kako tu federaciju niti ljepilo nije moglo držati zajedno, prenosi Independent.

‘Postoji nezavisnost po emancipaciji i nezavisnot po sukcesiji. Nezavisnost po emancipaciji, na primjer je bila američka, kada su se emanicipirali od europskih država’, rekao je Papa.

‘Nezavisnot nacija po sukcesiji je raspadanje, a ponekad je ono veoma očito. Razmislimo o bivšoj Jugoslaviji. Očito, postoje nacije s kulturama tako različitima koje ne bi moglo ni ljepilo držati zajedno. Slučaj Jugoslavije veoma je jasan’, kaže Papa.

Na pitanje o mogućem odcjepljenju Katalonije od Španjolske papa Franjo je odgovorio: ‘Sve podjele me zabrinjavaju’.

Jedan je od rijetkih lidera koji je komentirao i slučaj Škotske. ‘Škotska, Padanija, Katalonija, bit će slučajeva koji će biti pravedni i slučajeva koji to neće biti, ali odcjepljenje nacija bez obveznog jedinstva treba se uzeti s rezervom i analizirati ih slučaj po slučaj’, rekao je papa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo