Utorak, 3 kolovoza, 2021

Papa Franjo se obratio mladima: Ne gradite zidove, već samo mostove, zajedno idite u budućnost

Nemojte propustiti

Posljednja stanica papine današnje posjete bio je nadbiskupijskom centru za pastoraln mladih papa Ivan Pavao II, gdje se susreo sa mladima, koji su ga dočekali uzvicima “Papa mi te volimo”, te nastupom četiri muzička benda koji su pjevali himnu susreta mladih “Stopama mira” uz prigodnu plesnu koreografiju.

Papu je dočekao 4.500 mladih iz BiH i regije. Nakon toga je papa otkrio spomen-ploču u čast Ivana Pavla II, zaštitnika centra.

Četvoro mladih iz BiH imali su priliku postaviti po jedno pitanje Papi, na koja je Papa odgovorio, a govor koje je bio pripremljen nije održao. Da li je istina da ne gledate televiziju, bilo je jedno od pitanja.

“Tačno, ne gledam televiziju. Gledao sam TV, ali me na neki način televizija zavaravala pa sam sredinom 90-ih odlučio prestati. Kada sam želio gledati filmove, išao sam u kino. Ja sam inače iz Kamenog doba.

Vjerujem da se vrijeme promijenilo i mi živimo u novom vremenu, vermenu slike. Naprosto moramo izabrati šta ćemo gledati. Moramo biti odgovorni i gledati ono što nas uzdiže duhovno. Isto se radilo u Kamenom dobu kada smo čitali knjige, one koje nam nisu odgovarale njih smo zavarali. Također, ako smo sljubljeni na kompjuter, ako nam uzima vrijeme na nebitne stvari, gubimo život. želim da ga koristite za stvari koje vam čine dobro”, odgovorio je Papa.

Jeste li uspjeli osjetiti ljubav koju mladi u BiH osjećaju prema Vama, pitala je mlada Sarajka, a papa Franjo odgovorio:

“Ispunili ste me radošću. Vi ste prva generacija mladih nakon rata, proljetni cvjetovi i u vama vidim želju i volju da idete naprijed, a ne da živite u prošlosti i destrukciji. Želim da vi ne stvarate neprijatelje jedni među drugima nego zajedno idete ka budućnosti. To je veliko. Zagledajte se u sebe i ono što ćete naći unutra ne treba biti da postoje vi i oni nego moramo postojati mi zajednički. Ne gradite zidove već samo mostove. I to je radost koju nalazim”, istakao je papa Franjo.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brojne organizacije kritikovale hrvatski mehanizam za nadzor granice

Sporno je što će, prema informacijama nevladinih organizacija, mandat mehanizma biti ograničen na policijske stanice blizu granice i graničnih...

Možda vas zanima i ovo