Četvrtak, 28 listopada, 2021

Papa Franjo zabrinut sklapanjima “opasnih saveza” na samitu G20

Nemojte propustiti

Papa Franjo izjavio je u subotu da ga samit 20 u Njemačkoj “brine” zbog mogućnosti sklapanja “veoma opasnih savezništava” među svjetskim čelnicima, s posebno teškim posljedicama po migrante.

– Zabrinut sam veoma opasnim savezima između sila koje su iskrivile viziju svijeta: Amerike i Rusije, Kine i Sjeverne Koreje, Putina i Assada – izjavio je on u intervjuu za italijanske novine La Repubblica.

– Briga se tiče imigracije. Naš glavni i rastući problem u današnjem svijetu je taj da siromašni, slabi i izolovani od društva uključuju migrante – kazao je Papa.

– To je razlog zašto me G20 brine: to uglavnom pogađa migrante – dodao je.

Govoreći o Evropi, “najbogatijem kontinentu u cijelom svijetu”, koji se suočava s prilivom stotina hiljada migranata i izbjeglica od 2015., Papa je upozorio njene čelnike da ne podlegnu iluziji kako je moguće zatvarati granice.

U petak je Franjo zatražio od čelnika G20 da rade ka “inkluzivnijem i održivijem globalnom ekonomskom rastu”, istovremeno naglašavajući muke u kojima se nalazi tridesetak miliona ljudi zahvaćenih ratovima i glađu, posebno u Africi i u Jemenu, prenosi AFP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo