Utorak, 27 srpnja, 2021

Papina sigurnost u Sarajevu neće biti ugrožena, otvorenim vozilom proći će Koševom

Nemojte propustiti

Direktor ureda za odnose s javnošću Svete Stolice, otac Federico Lombardi, održao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na program apostolskog pohoda njegove svetosti, pape Franje, u Sarajevo (BiH) 6. juna 2015., prenosi bh. novinska agencija Patria.

Lombardi je kazao da papa Franjo nosi poruku mira, suživota, pomirenja i obnove za zajedničku budućnost Bosne i Hercegovine.

– Pohod ispunjen obvezama i susretima je znakovit jer je Sarajevo zbog svoje povijesti, mjesto gdje se treba govoriti o ratu, miru i pomirenju, ali i o ekumenskom i međureligijskom dijalogu.

Stoga će i iz ovog razloga u Papinoj pratnji biti dvojica kardinala: Jean Louis Tauran (Žan Luj Toran) i Kurt Koch (Koh), predstojnici Vijeća za međureligijski dijalog i Vijeća za jedinstvo kršćana.

Lombardi je objasnio da će tokom svečanosti dočeka na trgu pred zgradom Predsjedništva BiH, poslije himni i vojničkog pozdrava biti pušteni golubovi da podsjećaju na goluba mira koji je predstavljen na službenom logu pohoda. Na Olimpijskom stadionu u Sarajevu na Misi će sudjelovati više od 60.000 osoba, i papa Franjo će u otvorenom vozilu, koji inače koristi za vožnju po trgu Sv. Petra, proći stadionom da pozdravi vjernike.

Papa će se kretati u „papamobilu“ i po Sarajevu.

– To će mu omogućiti da vidi mnoga groblja koja su razasuta po gradu. Tokom opsade Sarajeva mrtve su pokapali i u gradskim parkovima – podsjetio je otac Lombardi.

Susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama u katedrali biće obilježen „s tri snažna svjedočenja jednog dijecezanskog svećenika i jednog svećenika redovnika te jedne časne sestre“. Znakovit će biti i međureligijski susret na kojem će osim nadbiskupa sarajevskog kardinala Vinka Puljića, sudjelovati i predstavnici pravoslavne, židovske i muslimanske zajednice.

Posljednji susret bit će s mladima u Centru za mlade „Ivan Pavao II.“. Dvoje mladih, jedna pravoslavna djevojka i jedan mladić katolik, iznijet će svoja svjedočenja.

– Papa će pokloniti Centru kip Ivana Pavla II.

Odgovarajući na novinarska pitanja glede Papine sigurnosti, glasnogovornik je zaključio „kako nema posebne zabrinutosti za sigurnost, jer nema dojava o nekim terorističkim prijetnjama“.

Ova posjeta pape Franje treća je po redu posjeta Svetog oca Bosni i Hercegovini i druga Sarajevu.

– To je država sa kompleksnom institucionalnom strukturom, podsjetio je glasnogovornik, s Predsjedništvom sastavljenim od tri člana: bošnjačkim, srpskim i hrvatskim, koje odgovara demografskoj, etničkoj i religijskoj strukturi u istoj mjeri kompleksnoj. Od otprilike 3,8 miliona stanovnika, 40% su muslimani, 31 % pravoslavci, 15 % katolici, ostalo spada na nacionalne i religijske manjine, među kojima i židovska.

Bosna i Hercegovina je izašla iz dramatičnih godina rata, danas se trudi oko mirnog i skladnog suživota. Trenutna situacija nije ipak lagana: zemlja izlazi iz velikih tenzija i prolazi kroz tešku ekonomsku situaciju i oštre socijalne konflikte.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo