Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Paprika učinkovita u borbi protiv opake bolesti

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Neurology otkrilo je kako konzumiranje paprike može dobro uticati na mozak te da je dobra prevencija od mogućeg razvoja Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta. Pravi uzrok te bolesti nije sasvim poznat, ali se pojavljuje kad je prisutan nesrazmjer dviju molekula u mozgu – dopamina i acetilkolina. One prenose poruke između živčanih stanica koje kontrolišu mišićnu funkciju.

Simptomi uključuju drhtanje tijela, usporene pokrete, ukočenost i nestabilnost. Zvuči prilično zastrašujuće, tim više jer još nije otkriven lijek.

Naučnici s University of Washington proveli su istraživanje nad 490 novooboljele te 644 zdrave osobe. Uzeli su u obzir njihove prehrambene navike. Od svog povrća najučinkovitijima su se pokazale paprike. Konzumiraju li se minimalno četiri puta tjedno smanjuju rizik od razvoja ove bolesti za čak 30 posto.

Utvrđeno je, naime, kako paprike sadrže malu dozu takozvanog jestivog nikotina. Nikotin u paprici sličan je onome u cigaretama, ali je manje otrovan i šteti ostalim dijelovima organizma.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo