Subota, 23 listopada, 2021

Papu optužuju da se nije oglašavao tokom režima

Nemojte propustiti

Vatikan je danas snažno negirao optužbe pojedinih kritičara u Argentini da se papa Franjo nije oglašavao tokom sistematskih kršenja ljudsih prava tokom vladavine nekadašnjeg režima.

papa-franjo3

Kritičari Horhea Bergolja, nekadašnjeg nabiskupa Buenos Ajresa, navode da on navodno nije uspio da zaštiti sveštenike, koji su se suprotstavili diktatorstvu tokom takozvanog “prljavog rata” od 1976. do 1983. godine, te da je vrlo malo govorio o saučesništvu crkve sa vojnom vlasti.

Optužbe su usmjerene u vrijeme kada je Bergoljo postao biskup i kada je bio lider jezuita u Argentini. Dvojica sveštenika, koje je otela vojna vlada, navode da ih Bergoljo nije zaštitio.

“Nikada nije bilo konkretnog dokaza o tome. Argentinsko pravosuđe jednom ga je ispitivalo, ali nikada ni zašta nije optužen”, rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Pojedini aktivisti organizacija za zaštitu ljudskih prava postavili su pitanja o moralnim vrijednostima pape Franje zbog optužbi iz perioda “prljavog rata”.

Reputacija katoličke crkve u Argentini narušena je vezama između nekih višerangiranih sveštenika i vojne hunte, koja je otela i ubila do 30.000 ljevičara.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo