Petak, 17 rujna, 2021

Paradajz ne držite u frižideru, postaje gnjecav i gubi na okusu

Nemojte propustiti

Većina ljudi će nakon kupovine paradajza te ukusne plodove pohraniti u frižideru, vjerujući kako će tako dulje ostati svježe i ukusne.

Ali, istina je upravo suprotna – tvrde naučnici iz francuskog Agrikulturnog društva.

Oni su brojnim testiranjima potvrdili da zbog stajanja u frižideru paradajz znatno prije postaje mekan, gnjecav, ali i gubi na okusu, piše The Huffington Post, prenosi 24sata.hr.

Paradajz potječe iz podneblja toplih klima, a pohranjivanjem u frižideru u njima dolazi do hemijskih promjena koje uzrokuju raspad stanica. To se događa već na temperaturi nižoj od 10 stepeni Celzijusa – dok je većina frižidera namještena na temperaturu od oko dva do šest stupeni Celzijusa.

Tada slabe arome rajčice, a kora postaje nagužvana i tekstura samog ploda gnjecavija, osobito ako u frižideru stoje duže od dva dana.

Ipak, naučnici ističu da ako ste već kupili mekane i prezrele rajčice, tada je stavljanje u frižider na nekoliko sati prije posluživanja dobra ideja, jer će hladnoća izazvati trenutni hemijski efekt “stvrdnjavanja” paradajza. No i u tom slučaju, dogodit će se suprotno ako u frižideru ostanu duže.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo