Utorak, 27 srpnja, 2021

Pare sa konkursa dobilo više udruženja – na istoj adresi

Nemojte propustiti

SRBIJA – Na konkurs za dodjelu budžetskih sredstava iz oblasti zaštite životne sredine grada Novog Sada višemilionska sredstva dobila su udruženja registrovana na istim adresama. Pojedini zastupnici povezani su sa vladajućim strankama, a neke organizacije osnovane su tek pred sam konkurs.

Prema rezultatima nedavno objavljenog konkursa za dodjelu sredstava iz gradske kase, čak devet udruženja je “došlo” iz jedne zgrade.

Na jednoj adresi nalaze se brojna udruženja koja su dobila čak osamnaest projekata na konkursu, inkasiravši na taj način oko 6,5 miliona dinara. Među zastupnicima tih udruženja nalazi se i prošlogodišnja dobitnica “Oktobarske nagrade” grada Novog Sada, Biljana Kikić Grujić.

Pored broja udruženja registrovanih na istoj adresi, sumnju u regularnost postupka budi i činjenica da je Kikić Grujić tijesno povezana sa Srpskim pokretom obnove, koji je dio vlasti u Novom Sadu, a na pojedinim događajima pojavljivala se u svojstvu predsjednice Savjeta za socijalnu politiku ove stranke.

Iako je prvobitno obećala da će govoriti o ovoj temi za N1, i nakon brojnih pokušaja – na kraju nismo uspjeli da dobijemo blagovremen komentar. Iz SPO je stigao pisani odgovor u kom kažu da komisija radi nezavisno, i da stranka nije imala nikakvog uticaja na njen rad.

Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine smatra da su ovakvi konkursi najčešće neregularni, i dodaje da tu postoje elementi za krivično gonjenje.

“Uglavnom se sredstva dodjeljuju potpuno netransparentno. Oni koji dodjeljuju sredstva su veoma često i politički instrumentalizovani i dodjeljuju se sredstva onim organizacijama koje definitivno nisu profesionalne i sa kredibilitetom, već su praktično, ‘parapolitičke'”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo