Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Parlamentarci u BiH dobro, ali jeftino jedu: Mjesečno im na račun legne oko 5.000 KM, za obrok izdvajaju tek desetak!

Nemojte propustiti

Teleću supu parlamentarci plaćaju jednu marku, a za sendvič sa sirom izdvajaju dvije marke, dok je sa sudžukom skuplji za markicu.

Sa novom godinom i novim sazivom Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH stigao je i ažurirani cjenovnik u restoranu sa sjajnom ponudom, ali i još boljim, moglo bi se reći – nevjerovatnim cijenama.

Ako u obzir uzmemo da jedan državni parlamentarac na mjesečnom nivou na svoj konto primi oko 5.000 KM, i tako pune četiri godine (ako ne i više), a da naprimjer jedan kvalitetan obrok za supom, glavnim jelom, salatom i desertom košta oko 10 KM jasno je kakav život žive oni kojima su građani dali glas na izborima, a koji veoma često iznevjere to povjerenje.

Treba istaći da je nedavno službenicima u institucijama BiH povećan topli obrok, a cijene u restoranu gdje objeduju su ostale za poželjeti.

Ali, vratimo se restoranu koji bi definitivno bio najposjećeniji ugostiteljski objekat u BiH kada bi mu vrata bila otvorena za sve stanovnike BiH, a ne samo za one koji sjede u udobnim parlamentarnim foteljama i njihovim sektorima.

Teleću supu parlamentarci plaćaju jednu marku, a za sendvič sa sirom izdvajaju dvije marke, dok je sa sudžukom skuplji za markicu.

Kada se govori o gotovim jelima tu je bogata gastronomska ponuda. Uštipci za dvije marke, musaka sa krompirom za tri i po marke, bosanski lonac za četiri marke, a zatim ramstek u susamu za samo četiri i po marke. Ako ste ljubitelj pohovane piletine možete je dobiti za skromne tri i po marke, a ako volite losos stek sa roštilja njega ćete platiti sedam maraka.

Kilogram pastrmke košta 20 KM, a orade 40 KM. Za ljubitelje svinjskog mesa tu je vrat sa roštilja za tri i po marke.

Što se tiče priloga, svi koštaju po jednu marku – restovani krompir, blitva sa krompirom i rizi bizi.

Od salata tu su miješana i kisela paprika, po jednu marku. Za kraj, ko voli zasladiti, izdvojiće jednu i po marku za kolač.

Podsjećanja radi, sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec januar 2020. godine iznosila je 1.965,96 KM i za 19,50 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec novembar 2019. iznosila je 932 KM i za 10 KM je niža od prosječne plate isplaćene u oktobru 2019. godine.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 47,40 odsto. Samu potrošačku korpu u najvećem obimu, 42,3 odsto čini prehrana, piše Klix.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Reagovao Igor Crnadak: Peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik je “notorna glupost”

Crnadak naglašava da je peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik "notorna glupost". Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak...

Možda vas zanima i ovo