Četvrtak, 25 travnja, 2024

Parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva posjetili Memorijalni centar Srebrenica

Preporučeno

Parlamentarci su nakon obilaska sadržaja Memorijalnog centra razgovarali sa mladim uposlenicima i volonterima Centra.

Predvođeni parlamentarkom Aliciom Kearns, danas su međustranački parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva Fleur Anderson, Tony Lloyd, Alyn Smith, Karen Bradley, Martin Vickers, Dave Doogan i Bob Stewart posjetili Memorijalni centar Srebrenica. Sa njima u posjeti bio je i britanski ambassador u Bosni i Hercegovini Matt Field.

Upravo se čita:  "Ne pamtimo ovako tešku situaciju": U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Oni su nakon kraćeg sastanka sa direktorom službe Memorijalnog centra Srebrenica, dr. Emirom Suljagićem, u njegovoj pratnji obišli stalne postavke Centra uključujući izložbe ‘Koracima onih koji ni(su) prešli’ i video izložbu ‘Srebrenica: Naša priča’ nakon čega su vidjeli i lokaciju u bivšoj fabrici akumulatora na kojoj su još uvijek vidljivi konopci pomoću kojih su neke od izbjeglica pokušale počiniti samoubistvo u danima između 11. i 13. jula 1995. godine, koliko su boravili u tom prostoru.

Upravo se čita:  Novi javni poziv za prevazilaženje energetske krize za građane BiH: Evo ko sve ima pravo na pomoć EU

Parlamentarci su nakon obilaska sadržaja Memorijalnog centra razgovarali sa mladim uposlenicima i volonterima Centra.

O već završenim ali i trenutnim projektima na kojima rade razgovarali su sa mladim dizajnerima, IT stručnjacima, indekserima, Misalom Muharemović, Neinom Mustafićem i Mevlijom Bećirović, koji rade na projektima usmene historije i razvoja aplikacija relevantnih za ovu instituciju ali i volonterima koji su u Memorijalni centar došli iz Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva – Dennisom Miskićem i Georgiom Konstandiem. Parlamentarci su kroz razgovor ukazali na važnost misije Memorijalniog centra i njegovog postojanja ali i poslova koje ovi mladi ljudi obavljaju u samom Centru.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas