Petak, 25 lipnja, 2021

Parlamentarci za mjesec zarade koliko bh. penzioner za dvije godine

Nemojte propustiti

U državama balkanske regije primanja političkih predstavnika u vlasti, posebno poslanika u državnim parlamentima, nerijetko nisu u skladu sa primanjima većine građana u čije ime oni obnašaju vlast.

U pojedinim zemljama poslanici državnog parlamenta imaju skoro 10 puta veću platu od prosječnih mjesečnih primanja ostalih građana. No, od svih zemalja regiona, ali i većine zemalja Evrope, poslanici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ubjedljivo najviše zarađuju u odnosu na ostatak stanovništva.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plata u maju u Bosni i Hercegovini iznosila je 832 KM, odnosno 425 eura. Također, prema posljednjim zvaničnim podacima, prosječna penzija u BiH u januaru 2013. iznosila je 336 KM, odnosno 171 euro.

Međutim, plate poslanika u državnom parlamantu u BiH kreću se od 2.500 do 3.500 eura. Prema tome, plata državnog poslanika je veća osam puta od prosječne plate u zemlji. Plate poslanika u BiH već su za oko 12 puta od prosječne penzije u zemlji što znači da jedan državni poslanik zaradi za mjesec koliko jedan prosječan bh. penzioner zaradi za skoro dvije godine.

 

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Nakon BiH, najveće razlike u primanjima političara i ostalih građana zabilježene su u Hrvatskoj. Prema Zavodu za zapošljavanje Hrvatske, u prva tri mjeseca ove godine prosječna plata u Hrvatskoj iznosila je 5.399 kuna, odnosno 718 eura. Prema posljednjim zvaničnim podacima, prosječna penzija u Hrvatskoj iznosila je 2.334 kune, odnosno 310 eura.

Međutim, poslaničke plate u toj zemlji kreću se od 2.500 do 4.500 eura. Mjesečna plata državnog poslanika u toj zemlji je veća šest puta od prosječne plate u toj zemlji. Također, plate parlamentarnih poslanika u Hrvatskoj veće su 14 puta od prosječne penzije, što znači da jedan državni poslanik u toj zemlji zaradi za jedan mjesec koliko prosječan hrvatski penzioner ne može zaraditi ni za godinu dana.

Slijedi Makedonija gdje je prema podacima Zavoda za statistiku prosječna plata u aprilu ove godine iznosila 20.983 denara, odnosno 342 eura. Također, prema posljednjim podacima Zavoda penzijskog osiguranja Makedonije, prosječna penzija u toj zemlji iznosi oko 144 eura.

Poslaničke plate u Makedoniji, prema dostupnim podacima, kreću se u rasponu od 1.000 do 1.200 eura. Prema tome, najveća mjesečna plata državnog poslanika u toj zemlji je veća za skoro četiri puta od prosječne plate u zemlji. Također, plate državnih poslanika u Makedoniji veće su za skoro devet puta od prosječne penzije, što znači da jedan državni poslanik u toj zemlji zaradi za jedan mjesec koliko prosječan makedonski penzioner dobije za devet mjeseci.

Republički zavod za statistiku Srbije saopćio je da je prosječna plata u Srbiji, isplaćena u martu, iznosila 41.689 dinara, odnosno 367 eura. Prema podacima Republičkog fonda PIO Srbije, prosečna penzija u februaru iznosila je 24.968 dinara, odnosno 219 eura.

S druge strane, mjesečna primanja državnih poslanika u Srbiji, prema najnovijim podacima, kreću se u rasponu od 800 do 1.300 eura. Plata državnog parlamentarca u Srbiji je veća skoro četiri puta od prosječne plate u toj zemlji. Plate parlamentarnih poslanika u Srbiji veće su skoro šest puta od prosječne penzije što znači da jedan državni poslanik zaradi za mjesec koliko jedan prosječan srbijanski penzioner zaradi za oko pola godine.

Zavod za statistiku Crne Gore (Monstat) saopćio je da je prosječna zarada u maju u Crnoj Gori iznosila 480 eura. Prema podacima crnogorskog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 278 eura.

S druge strane, plate parlamentarnih predstavnika u Crnoj Gori kreću se od 1.000 do 1.700 eura. Prema postojećim podacima, plata državnog poslanika Crnoj Gori je veća za skoro četiri puta od prosječne plate u toj zemlji. Također, plate državnih poslanika u toj zemlji veće su za šest puta od prosječne penzije. Prema tome, jedan državni poslanik u Crnoj Gori zaradi za jedan mjesec koliko prosječan penzioner u zemlji dobije za pola godine.

U ostalim zemljama Evrope određena istraživanja pokazuju da je prosječna zarada poslanika u državnim parlamentima veća za dva do tri puta od prosječne plate ostalih građana.

Tako prema posljednjim podacima državnih institucija, prosječna plata u Francuskoj iznosi 2.041 euro, dok je prosječna penzija u toj zemlji oko 1.120 eura. S druge strane, plate parlamentarnih predstavnika u Francuskoj kreću se oko 5.514 eura. Prema postojećim podacima, plata poslanika u Francuskoj je oko tri puta veća od prosječne plate, dok je oko četiri puta veća od prosječne penzije.

Također, prosječna plata u Švedskoj iznosi 2.281 euro, dok je prosječna penzija u toj zemlji oko 1.350 eura. Poslaničke plate u Švedskoj kreću se oko 6.780 eura. Prema tome, plata poslanika u toj zemlji je veća za skoro tri puta od prosječne plate, dok je veća za oko pet puta od prosječne švedske penzije.

Isto tako, prosječna plata u Njemačkoj iznosi 2.234 eura dok je prosječna penzija u toj zemlji oko 1.200 eura. S druge strane, mjesečna plata parlamentaraca u Njemačkoj iznosi oko 7.500 eura. Prema tome, plata poslanika u toj zemlji je veća za oko tri puta od prosječne plate, dok je veća za oko šest puta od prosječne njemačke penzije.

Izvor: Oslobođenje

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo