Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Pasivno pušenje u trudnoći – alarm za buduće majke!

Nemojte propustiti

Ljudi su danas uglavnom svjesni kakve sve posljedice može donijeti pušenje. Dugačak pušački staž znači i da je vaše tijelo pretrpjelo dugoročno izlaganje brojnim hemikalijama, koje u velikoj mjeri mogu uticati na rad organa. Čak je naučno potvrđeno i da pasivno pušenje ima negativan učinak na zdravlje, a pasivno pušenje u trudnoći je nešto čega svaka buduća majka treba da se pripazi.

Posljedice dugoročnog konzumiranja cigareta, mogu se osjetiti godinama kasnije. Zato će svaki ljekar napomenuti da ćemo odgovornost prema sebi i svojoj okolini najbolje pokazati tako što ćemo odustati od ove ružne navike.

Situacija je posebno ozbiljna kod žena koje nastave da puše i tokom trudnoće, izlažući svoje nerođeno dijete toksinima. Buduća majka više nema odgovornost samo prema sebi i okolini – njen prioritet postaje beba. Čak i trudnice koje nikada nisu zapalile cigaretu, sada dodatno moraju povesti računa o pasivnom pušenju. Kakve razvojne posljedice može trpeti beba, ako majka puši tokom trudnoće i kakve su posljedice pasivnog pušenja?

Duvanski dim šteti i majci i bebi

Pušenje će uticati na zdravlje ploda tokom trudnoće, kao i nakon rođenja. Tokom trudnoće, beba sve hranljive materije dobija preko majke. Međutim, osim hranljivih materija, beba je na isti način izložena i svim toksinima koje majka unese u svoj organizam. Nikotin, ugljen-monoksid i ostale štetne supstance koje se nalaze u cigaretama, preko majčinog krvotoka dolaze direktno do bebe.

Trudnica koja i dalje puši, sebe i svoje nerođeno dijete izlaže brojnim rizicima, a posljedice mogu biti vrlo ozbiljne:

 • plodu koji se razvija nije dostupna dovoljna količina kiseonika
 • povećava se mogućnost od pojave pobačaja
 • povećava se mogućnost komplikacija tokom porođaja
 • povećava se rizik od preuranjenog porođaja, što za posljedicu ima rađanje djeteta male težine, ili djeteta koje i dalje nema dovoljno razvijene organe
 • povećava se broj otkucaja bebinog srca
 • dijete se rađa sa respiratornim problemima
 • povećava se rizik od pojave urođenih nepravilnosti
 • povećava se rizik od nastanka sindroma iznenadne smrti odojčeta.

Budući da nikotin u cigaretama izaziva fizičku zavisnost, jasno je da je ovu naviku prilično teško ostaviti. Brojne trudnice zbog toga se odlučuju na kompromis – odlučuju da smanje broj cigareta koje dnevno puše. Iako je i ovakav pomak za svaku pohvalu, nažalost nije dovoljan. Ne postoji “siguran broj” cigareta koje možete konzumirati u trudnoći, kako biste izbjegli moguće rizike. Svaka popušena cigareta povećava rizik od nastanka brojnih anomalija, ili čak i gubitka djeteta.

Uticaj pasivnog pušenja na djecu i trudnice

Ako ste cijelu trudnoću izdržali bez duvanskog dima, moramo istaći da tu vaša borba za zdravlje djeteta ne prestaje. Nakon rođenja, dijete nastavlja da raste i razvija se, a zadatak roditelja je da mu za to omoguće najbolju moguću sredinu.

Dijete koje je okruženo pušačima i duvanskim dimom ne nalazi se u idealnoj sredini i izloženo je brojnim toksičnim materijama. Naime, dim koji izlazi s kraja upaljene cigarete sadrži više toksina (ugljen monoksid, katran, nikotin i brojni drugi), nego dim koji udiše pušač. Svi ti toksini dolaze do disajnog trakta i pluća djeteta.

Bebe i djeca koji su izloženi pasivnom pušenju, spadaju u rizičnu grupu za pojavu oboljenja kao što su astma, opstrukcija pluća, alergije, učestale infekciju uha i nosa, i drugih bolesti vezanih za disajne puteve.

Međutim, od pasivnog pušenja ne treba da štitimo samo djecu. Trudnica koja je često izložena pasivnom pušenju, povećava rizik od spontanog pobačaja, rađanja bebe male težine, ili djeteta s brojnim anomalijama. Posljedica može biti i pojava raznih komplikacija tokom trudnoće.

Dakle, ostavljanje cigareta bi trebalo posmatrati kao dugoročnu misiju. Ukoliko u narednih par godina planirate potomstvo, već sada bi trebalo da se riješite cigareta, jer tako sebi i svom djetetu osiguravate najbolju šansu za zdrav početak. Trudnice bi čak trebalo i da izbjegavaju kontakt sa pušačima i boravak u zadimljenim prostorima.

Savjeti i trikovi za ostavljanje cigareta

Ako imate poteškoća u ostavljanju cigareta, možete se poslužiti sljedećim savjetima i trikovima:

 • zabranite pušenje u svom domu (tako vas pušači koji možda dolaze u posjetu neće dovesti u iskušenje)
 • cigarete, upaljače i pepeljare izbacite iz kuće
 • izbjegavajte konzumaciju pića koja sadrže alkohol ili kofein; poznato je da kofein pojačava želju za nikotinom
 • ako ste se okretali cigaretama kada ste pod stresom, probajte da pronađete neku manje štetnu antistres naviku
 • kada osjetite poriv da zapalite cigaretu, okupirajte se nečim drugim: prošetajte, sredite kuću, vježbajte, čitajte, ili izaberite neki novi hobi
 • pokušajte bombonama ili žvakaćim gumama da zamijenite cigarete.

U slučaju da vam je i dalje teško da se riješite ove navike, obratite se stručnjacima. Zatražite savjet od svog ljekara, a postoje i brojne grupe podrške, kao i centri koji će vam pomoći da izađete sa ovom zavisnošću na kraj.

Uvijek imajte na umu da sve kroz šta prolazi vaše tijelo u trudnoći – osjeti i beba. Ako u tijelo unosite toksine, toksini će dospjeti i do vaše bebe. Ukoliko pazite o svom tijelu, zdravo se hranite, dovoljno krećete i odmarate, vaša beba će na svijet doći zdrava i jaka.

Urođene anomalije nastaju i pod uticajem genetike

Međutim, iako sami možemo preduzeti brojne korake u borbi za zdravlje djeteta, pojedini sindormi i urođene anomalije dolaze kao rezultat genetske lutrije i nisu nastali ničijom krivicom.

Ako se dijete rodi sa ozbiljnim problemima ili poremećajima opasnim po život, trudnice uglavnom sebe krive i pokušavaju da pronađu grešku u svom ponašanju. Većina trudnica će se odreći cigareta, kofeina, alkohola, koristiće vitamine i preporučene suplemente. Ali nekada do poremećaja dolazi zbog greške u kopiranju genetičkog materijala i majka, jednostavno, na to nije mogla da utiče.

Iz ovog razloga je veoma važno na vrijeme izvršiti prenatalno testiranje. Prenatalne testove moguće je izvjesti već od desete sedmice trudnoće, a potreban je samo mali uzorak majčine krvi. Riječ je o sasvim neinvazivnoj, pouzdanoj i preciznoj metodi za rano otkrivanje pola djeteta, ali i mogućih hromozomskih aberacija. Trudnicama u BiH danas su dostupne sofisticirane tehnologije prenatalnog testiranja, kao što je Premium Genetics koji ima misiju da na naše prostore donese najbolje genteske testove iz cijelog svijeta.

Ako do sada niste imali dovoljnu motivaciju da ostavite cigarete, zdravlje vašeg nerođenog djeteta će sigurno doprinijeti da se konačno osmjelite na ovaj krupan korak. Ne postoji negativna strana prelaska iz tabora pušača u tabor nepušača: borite se za zdravlje svog djeteta, ali se isto tako maksimalno potrudite da vaše dijete što duže kraj sebe ima zdravog roditelja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo