Subota, 15 svibnja, 2021

Paštete sa svinjskim mesom ponovo podvaljene Bošnjacima u OSBiH?

Nemojte propustiti

U novembru prošle godine izbila je velika afera nakon što je otkriveno da su dva dobavljača s kojima je MOBiH sklopio ugovore o snabdijevanju konzerviranih obroka s junećim mesom lažirali deklaracije.

Laboratorijske analize pokazale su da je u tim proizvodima utvrđeno i postojanje svinjskog proteina. Taj slučaj je završen bez podnošenja prijava.

Međutim „Avazu“ se početkom sedmice javio pripadnik OSBiH (ime i prezime poznati redakciji), koji je ustvrdio da su vojnici i učesnici vježbe na Manjači dobivali paštete firme „Zmajevac“ iz Srbije.

– Pisalo je na paštetama da su juneće. Nismo znali o čemu se radi. Nismo, zapravo, slutili da će nam se ponovo dati proizvodi u kojima je nedavno otkrivena svinjetina. Puno je muslimana vjernika bilo na vježbi. Nije nam ponuđen izbor, niti mogućnost da biramo šta ćemo jesti – kaže naš sagovornik, koji nam je i dostavio fotografiju paštete.

Sporna pašteta, Foto: Avaz

Iz Ministarstva odbrane, pak, tvrde da su u julu ove godine izvršili zamjenu cjelokupne količine proizvoda „pašteta juneća“ proizvođača „Zmajevac“ iz Srbije proizvodom „pašteta juneća“ proizvođača „Akova impeks“ d.o.o Sarajevo, BiH.

– Što se tiče fotografije koju ste nam dostavili, Ministarstvo odbrane nije u mogućnosti komentirati navedenu fotografiju dok se ne dokaže njena autentičnost – navedeno je u odgovoru.

Podsjetimo, još uvijek nije utvrđeno ko je odgovoran za propust iz novembra prošle godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo