Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Patolog na Univerzitetu u Hong Kongu: Koronavirusu ne odgovaraju ova tri faktora!

Nemojte propustiti

Profesor Nicholls smatra da će Sunčeva svjetlost spriječiti razvijanje virusa i upoloviti ga, s obzirom na to da su dani sve duži, a noći sve kraće.

Prof. Dr. John Nicholls, patolog na Univerzitetu u Hong Kongu tvrdi da će se virus “ugasiti sam od sebe” jer svaki ima svoj vijek trajanja, a zavise signifikantno od meteoroloških uslova.

Ono što virusu ne odgovara jesu tri faktora:

1. Sunčeva svjetlost;
2. visoka dnevna temperatura zraka;
3. vlaga.

Profesor Nicholls smatra da će Sunčeva svjetlost spriječiti razvijanje virusa i upoloviti ga, s obzirom na to da su dani sve duži, a noći sve kraće, prenosi američki portal Acuweather.

Virus može lahko opstati na niskim/nižim temperaturama, na onoj od 4 ili na 11 °C. Međutim, pređe li vrijednost od 30 °C, tad posustaje. Gasi se. I visoka vlažnost, navodi. Jer, virusi ne vole vlagu.

Zbog toga virus je trenutno najmanje vjerovatan u Africi, Australiji, općenito južnoj hemisferi.

U maju, prognozira Nicholls, da će uslovi biti nepovoljni za razvoj virusa nad područjem Azije. Do ljeta, dakle za manje od 6 mjeseci, bi mogao iščeznuti, baš kao i SARS-CoV.

Simptomi virusa

Ovi virusi izazivaju slabe do umjerene tegobe u gornjim dišnim putevima, tako da liče na običnu prehladu. To znači da počne curiti iz nosa, javlja se bol u grlu, možda i glavobolja i groznica i traje nekoliko dana. Međutim, kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male djece, postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže dišne organe. Tada se mogu razviti ozbiljnije bolesti, kao što su upala pluća ili bronhitis. Neki koronavirusi mogu biti smrtonosni za ljude, kakav je bio SARS, otkriven prvi put u južnoj Kini.

On izaziva respiratorne tegobe, ali i dijareju, otkazivanje bubrega i probleme s disanjem. Oko deset posto zaraženih nije preživjelo SARS. MERS je, također, koronavirus, a prvi put je otkriven na Bliskom istoku 2012. godine. Tegobe s dišnim organima bile su veoma ozbiljne, pa se kod čak trećine oboljelih završilo smrtnim ishodom.

Liječenje koronavirusa

Za koronavirus ne postoji posebno liječenje. U većini slučajeva simptomi prolaze sami od sebe. Pacijent treba da se odmara, spava i uzima mnogo tečnosti. Međutim, istog trenutka kad simptomi prijeđu granicu obične prehlade, treba se javiti ljekaru.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Detalji krvave svadbe u BiH: Sukobila se rodbina mlade i mladoženje, kum ubo mladića nožem u oko, a sve zbog muzike?

Policija je nakon obračuna u svadbenom salonu obavila uviđaj i razgovarala sa svjedocima u cilju utvrđivanja tačnih okolnosti krvavog...

Možda vas zanima i ovo