Subota, 21 svibnja, 2022

Patria: Secesionizam u RS -u zakočio sanaciju najopasnije ceste u BiH

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Evropska unija je još 2011. godine finansirala izradu glavnog projekta. Od tada sporadično političari najavljuju brzu gradnju.

Mnogo puta vlasti u Bosni i Hercegovini pale su na ispitu i neispunjenim obećanjima. Jedan od slikovitijih primjera је magistralni put Foča – Šćepan Polje, koji povezuje BiH sa Crnom Gorom.

Za budućnost ovoig prijekta trenutno odgovornost je na vlastima iz RS zbog čijeg separatizma je obustavljena pomoć EU u iznosu od 125 miliona eura.

“Vlasti nisu ispunile uslove”, poručili su iz Brisela.

Nedavno je o tome govorio Milorad Dodik, rekavši da postoje politički uslovi.

“Šćepan polje-Foča je u našim planovima ,ali ja hoću ovdje da kažem da su ta sredstva kreditna sredstva i da treba taj kredit da uzme Republika Srpska i da ga vraća, a da oni imaju političke uslove. Ja bih volio da dođe do realizacije tog projekta ako i ne dođe mi ćemo sjesti i vidjeti na koji način ćemo rješavati naš dio puta Šćepan polje- Foča”, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH .

Evropska unija je još 2011. godine finansirala izradu glavnog projekta. Od tada sporadično političari najavljuju brzu gradnju.

“Crna Gora je odgovorila na naš zahtjev dala nam je kontaktnu tačku za put Foča- Šćepan polje tako da ćemo i taj put brzo raditi”, izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Šta je brzo u BiH građani svakodnevno svjedoče. Maćehinski odnos vlasti prema istoku najbolje se vidi na putnoj mreži, kaže poslanik u NSRS Nebojša Vukanović.

“Nevjerovatno je da u 21. vijeku dvije države dva glavna grada Sarajevo i Podgoricu, Republiku Srpsku i Crnu Goru i BiH povezuje makadamski put. Imali smo prije pet godina situaciju da se obrušio autobus, poginule su mlade studentkinje, sedam-osam godina obećavaju da će riješiti, nisu uradili ništa”, naglasio je Vukanović.

Ministarstvo prometa i komunikacija je pripremilo odluku kojom se dio sredstava uplaćenih od dozvola mobilnih operatera, i to dijela predviđenog za razvoj transporta, namjenjuje za finansiranje izgradnje dijela međudržavnog mosta preko rijeke Tare. Odluka čeka razmatranje i usvajanje na Vijeću ministara BiH.

Druga komponenta projekta je u nadležnosti Republike Srpske. Podrazumijeva izgradnju 20 kilometara puta do Foče. Pripreme za početak eksproprijacije nepokretnosti su u toku, kažu u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Iz Ministarstva poručuju da je potrebno još izraditi plansku i tehničku dokumentaciju, a da procjena datuma početka realizacije projekta zavisi od rješavanja imovinskih odnosa i obezbjeđivanja novca.

 

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Premijer Novalić posjetio sajam električnih automobila, objavio sliku uz opis “laganica”

Novalić je ojavio fotografiju na društvenim uz jednostavan opis "Laganica". Premijer Federacije Fadil Novalić (SDA) iskoristio je nedjelju da posjeti...

Možda vas zanima i ovo