Subota, 15 svibnja, 2021

Patrick Moon odlazi sa pozicije ambasadora

Nemojte propustiti

Patrick Moon, ambasador SAD u BiH, u junu završava svoj mandat u BiH na poziciji ambasadora, saznaju “Nezavisne”.

patrick_moon1Radi se o redovnoj “rotaciji” na poziciji ambasadora, a ova informacija će biti zvanično objavljena kada bude objavljeno ime Moonovog nasljednika u BiH.

U Ambasadi SAD jučer nisu željeli potvrditi ovu informaciju niti su htjeli govoriti o Moonovom nasljedniku.

“Nemamo ništa izjaviti po ovom pitanju. Ambasador Moon nastavlja svoj posao ovdje u BiH i nema najavljenog datuma odlaska”, saopšteno je iz Ambasade.

Podsjećamo, Moon je na poziciju ambasadora u BiH imenovan od strane Baracka Obame, predsjednika SAD, 10. septembra 2010. godine, a prethodno je bio prvi zamjenik državnog sekretara SAD za južnu i centralnu Aziju, gdje je bio koordinator za Avganistan.

Bio je i direktor Kancelarije za Austriju, Njemačku i Švajcarsku, kao i zamjenik konzula u Bejrutu. Zauzimao je i mjesto izvršnog sekretara Grupe za pregovore o strateškom nuklearnom oružju (START) u Ženevi, kao i američke delegacije u pregovorima o Konvencionalnim oružanim snagama u Evropi sa sjedištem u Beču. Takođe, radio je u Misiji SAD u NATO-u, a bio je i zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Zagrebu.

Prije diplomatskih zadataka bio je oficir vazdušnih snaga SAD šest godina, a od stranih jezika govori francuski i ruski.

Moon je u BiH bio snažno angažovan po pitanju rješavanja vojne imovine, što je uslov za aktiviranje Akcionog plana BiH za članstvo u NATO-u, a kao jedan od većih projekata, uz njegovu zaslugu pokrenut je projekt reforme FBiH, što je posao koji još traje.

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Boravak u BiH mu dobro došao: Đoković u polufinalu Rima

Đoković će morati opet na teren već danas od 18.30 sati kada je zakazano polufinale. Srbijanac će imati manje...

Možda vas zanima i ovo