Četvrtak, 19 svibnja, 2022

Pazar iz pumpe u Nedžarićima ukrao isti pljačkaš od prije 15-ak dana?

Nemojte propustiti

Napadač u trenerci, sa kapuljačom preko glave, radnicima zaprijetio pištoljem i nestao sa 500 KM , sve se odigralo u  10-ak sekundi, piše Oslobođenje.

Foto: Arhiv (Bh-index)
Foto: Arhiv (Bh-index)

Policija traga za maskiranim pljačkašem koji je u utorak navečer, uz prijetnju pištoljem, oteo oko 500 maraka dnevnog pazara iz Energopetrolove benzinske pumpe koja se nalazi u Ulici Džemala Bijedića u sarajevskom naselju Nedžarići.
Pljačkaš u trenerci, sa kapuljačom na glavi, došao je iz pravca Alipašinog Polja. Uperio je pištolj u dvojicu radnika, pokupio pazar i nestao.

Upalio alarm

Prije 15-ak dana radnici, koji su bili na pumpi, uspjeli su spriječiti razbojnika koji je namjeravao opljačkati pumpu. Tada je jedan od njih kroz roletne primijetio osobu kako pred objektom navlači kapuljaču dukserice i nešto izvlači iz trenerke.

Odmah je zaključao vrata kancelarije i upalio alarm, što je otjeralo pljačkaša. Da li je isti napadač u utorak navečer ponovo krenuo u akciju i ovaj put uspio opljačkati pumpu, neće se znati dok ga policija ne uhvati.

Prema riječima radnika preksinoć opljačkane pumpe, ona je četiri ili pet puta bila meta razbojnika koji su po pravilu tražili gotovinu, a njihove “akcije” nikada nisu trajale duže od 10-ak sekundi.

Napadači su obično naoružani vatrenim oružjem, te uz psovku i galamu, od uposlenika traže novac.

“Radnici ove i drugih sarajevskih pumpi već su naučili da ne reaguju. Jer, ako je razbojnik isprepadan, tada je najopasniji i postoji opasnost da će pucati ili nas napasti”, kaže jedan od radnika sarajevskih pumpi.

Iz razgovora sa radnicima pumpi, koje su tokom proteklih mjeseci bile mete pljačkaša, saznajemo da gotovo ni jedan od njih ne zna da li je policija ikad uhvatila počinioce. Jedan od njih dodaje:

“Do sada sam tri puta bio opljačkan, ali nikad nismo dobili povratnu informaciju da li je novac vraćen i da li je lopov otkriven. Razbojnici obično dođu pognute glave sa kapuljačom ili čarapom na glavi tako da ih ne prepoznamo ili ih ne snimi kamera videonadzora. Neki su toliko hrabri da se okrenu prema kameri i mahnu, a potom odu.

Kako spriječiti sve češće pljačke pumpi, radnici ovih objekata imaju svoje prijedloge.

“Sve se vrti oko para i plaćanja. Sama policija ne može biti na svakom ćošku da pokrije sve objekte. Predlagao sam pretpostavljenima da se angažuju zaštitari. Najbitniji je ljudski život, ali to treba dokazati i vlasnicima objekata. Istina, postavljene su kamere na mnoge pumpe, ali onaj ko dođe da opljačka pumpu, njega ne može zaustaviti kamera. Pored kamera i alarma, u svim objektima potrebno je fizičko obezbjeđenje. Jedino time bi se smanjio broj oružanih napada na pumpe”, smatra naš sagovornik.

Veće ovlasti

Mnogi radnici pumpi, ali i drugih objekata, koji su svakodnevno mete razbojnika, vrlo često imaju posljedice. Jedan od njih reče: “To najbolje vidi na našim licima”.

– Iako su to stari vukovi, koji su preživjeli mnoga razbojništva, svako novo teško doživljavaju, dodaje njegov kolega.
Na upit šta bi policija još mogla poduzeti kako bi se spriječio porast razbojništava, radnik jedne od sarajevskih pumpi ističe da bi policija trebala imati veće ovlasti te dodaje:

“Treba da se u pravom smislu počnu ponašati kao policija. Predlagao sam im i da nas češće obilaze. Oni sad navrate jednom, eventualno dva puta tokom noći, i to je sve.

Podsjetimo, u posljednja dva mjeseca, prema podacima iz policije, ono od preksinoć je osmo razbojništvo na pumpama, a od tog broja u pet navrata meta su bile Energopetrolove pumpe.

Izvor: Oslobođenje

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Rok ističe 19. maja: Vlast tjera Schmidta da nametne odluku o finansiranju Općih izbora

Dva zahtjeva koje je CIK uputio Ministarstvu finansija i trezora za osiguranje sredstava su odbijena. Rok za osiguravanje finansijskih sredstava...

Možda vas zanima i ovo