Subota, 4 prosinca, 2021

Pazite šta jedete ujutru: Najgore moguće stvari koje možete pojesti za doručak

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Premda je doručak jedan od najvažnijih obroka tokom dana i stručnjaci preporučuju da ga se ne preskače, ipak treba uzeti u obzir što će se konzumirati. Naime, zdravi jutarnji obroci smanjuju rizik od dijabetesa i pojave raka.

Suhomesnati proizvodi

Prerađeno meso sadrži nitrate koji se povezuju s rakom debelog crijeva. Iz Institute for Cancer Research poručuju kako se rizik od raka debelog crijeva može smanjiti ukoliko se smanji unos nitrata u organizam.

Žitarice sa šećerom

Nakon što ih pojedete, šećer u krvi naglo raste, a potom naglo i pada. To može dovesti do toga da organizam ostane bez energije već na samom početku dana.

Palačinke s umjetnim preljevima

Visoka razina fruktoze u takvim preljevima dovodi do gojaznosti, a upravo je to masnoća koja povećava rizik od pojave karcinoma.

Tost, krafna ili pecivo

Većina ovih proizvoda je napravljena od bijelog brašna s dodatkom šećera. Nakon što pojedete neki od ovih proizvoda, glad će se ubrzo opet pojaviti stoga postoji opasnost od debljine i dijabetesa.

Dijetalni jogurt

Sadrži manje kalorija, ali sadrži i umjetne zaslađivače te hemikalije.

Muffini

Obiluju kalorijama, a spravljeni su od bijelog brašna, maslaca, ulja i šećera.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo