Subota, 15 svibnja, 2021

Peđa Kojović o sjednici Doma naroda: Prekid nije zbog ramazana, već zbog mog potpisa

Nemojte propustiti

Današnji pokušaj da se ta peticija, uprkos sinoćnjem ustavnom tumačenju visokog predstavnika, pretvori u aplikaciju Ustavnom sudu protiv predsjednika Budimira sam odbio jer nisu ispunjeni niti sadržinski niti formalno pravni uslovi.

Foto: ArhivNaša stranka oglasila se saopćenjem za javnost povodom danas održane sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

„Kako je današnje zasjedanje ovog doma prekinuto, ne zbog početka ramazanskog posta, nego zbog činjenice da apelacija Ustavnom sudu BiH nije imala dovoljan broj potpisnika i pošto je nedostajući potpis moj, imam potrebu da obrazložim svoj stav“ navodi se u pisanoj izjavi delegata Doma naroda Peđe Kojovića.

On podsjeća da je jedan od rijetkih u ovom domu koji je i prilikom izbora Živka Budimira na funkciju predsjednika FBiH glasao protiv njega.

„Razloge tog stava sam tada javno obrazložio; kandidat je dolazio iz političke opcije koja umjesto da se decentno ogradi veliča poglavara Pavelića i praksu fašističkog NDH režima“, navodi Kojović.

Na prošloj sjednici Doma naroda sam, dodaje, potpisao peticiju kojom 2/3 poslanika ovog doma traži od predsjednika Budimira da u skladu sa demokratskom praksom stavi svoj mandat na raspolaganje.

„Današnji pokušaj da se ta peticija, uprkos sinoćnjem ustavnom tumačenju visokog predstavnika, pretvori u aplikaciju Ustavnom sudu protiv predsjednika Budimira sam odbio jer nisu ispunjeni niti sadržinski niti formalno pravni uslovi. Niti je, u aplikaciji, naveden valjan pravni razlog niti postoji 2/3 većina u oba doma Parlamenta FBiH“, ističe Kojović.

Dodaje da je njegov stav principijelan.

„Ja ni danas kao ni kada su ga izabrali nisam glasao za Budimira, već sam glasao protiv pokušaja kršenja Ustava FBiH na čiju sam se zaštitu obavezao zakletvom po dolasku u ovaj Dom naroda“, kazao je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo