Utorak, 2 ožujka, 2021

Peđa Kojović o sjednici Doma naroda: Prekid nije zbog ramazana, već zbog mog potpisa

Nemojte propustiti

Oštra poruka Željka Komšića: Ko mi ima pravo zabraniti da se krećem zemljom? Ako treba da se tučemo, tući ćemo se…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić posjetio je jučer Stolac i tom prilikom se...

Šta sve otkrivaju “Transkripti genocida”? Radovan Karadžić kazao da se ne kaje zbog Srebrenice: Poslije ćemo se juriti sa Turcima po šumama

Memorijalni centar Srebrenica završio je istraživački projekat "Genocide papers" ili "Transkripti genocida", koji je praktično skup pretraživih stenograma/transkripata sjednica...

Bosna i Hercegovina danas slavi 1. mart, Dan nezavisnosti

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti, nacionalni praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se...

Doktor Gavrankapetanović upozorava: Svih šest COVID odjeljenja koje imamo su puni

Doktor Gavrankapetanović je upozorio na opasnost novog vala virusa u BiH koji donosi vrlo kompleksnu kliničku sliku kod pacijenata...

Današnji pokušaj da se ta peticija, uprkos sinoćnjem ustavnom tumačenju visokog predstavnika, pretvori u aplikaciju Ustavnom sudu protiv predsjednika Budimira sam odbio jer nisu ispunjeni niti sadržinski niti formalno pravni uslovi.

Foto: ArhivNaša stranka oglasila se saopćenjem za javnost povodom danas održane sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

„Kako je današnje zasjedanje ovog doma prekinuto, ne zbog početka ramazanskog posta, nego zbog činjenice da apelacija Ustavnom sudu BiH nije imala dovoljan broj potpisnika i pošto je nedostajući potpis moj, imam potrebu da obrazložim svoj stav“ navodi se u pisanoj izjavi delegata Doma naroda Peđe Kojovića.

On podsjeća da je jedan od rijetkih u ovom domu koji je i prilikom izbora Živka Budimira na funkciju predsjednika FBiH glasao protiv njega.

„Razloge tog stava sam tada javno obrazložio; kandidat je dolazio iz političke opcije koja umjesto da se decentno ogradi veliča poglavara Pavelića i praksu fašističkog NDH režima“, navodi Kojović.

Na prošloj sjednici Doma naroda sam, dodaje, potpisao peticiju kojom 2/3 poslanika ovog doma traži od predsjednika Budimira da u skladu sa demokratskom praksom stavi svoj mandat na raspolaganje.

„Današnji pokušaj da se ta peticija, uprkos sinoćnjem ustavnom tumačenju visokog predstavnika, pretvori u aplikaciju Ustavnom sudu protiv predsjednika Budimira sam odbio jer nisu ispunjeni niti sadržinski niti formalno pravni uslovi. Niti je, u aplikaciji, naveden valjan pravni razlog niti postoji 2/3 većina u oba doma Parlamenta FBiH“, ističe Kojović.

Dodaje da je njegov stav principijelan.

„Ja ni danas kao ni kada su ga izabrali nisam glasao za Budimira, već sam glasao protiv pokušaja kršenja Ustava FBiH na čiju sam se zaštitu obavezao zakletvom po dolasku u ovaj Dom naroda“, kazao je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Srbiji predloženo novo zaključavanje i policijski čas

Član Kriznog štaba Srbije je novinarima poručio da će se u narednim danima Krizni štab ponovo sastati kako bi...

Možda vas zanima i ovo