Srijeda, 28 srpnja, 2021

Pejanović: Papa Franjo je osnažio filozofiju zajedničkog života naroda i građana u BiH

Nemojte propustiti

Profesor Mirko Pejanović danas je, komentirajući posjetu pape Franje Sarajevu, kazao da je jučerašnji dan bio izezetan za Sarajlije i za državu Bosnu i Hercegovinu.

– Sarajlije su topla srca, s radošću dočekale papu Franju, i vjernici i oni koji nisu katolički vjernici. Dakle, svi su imali isti odnos prema jednoj takvoj posjeti – kazao je Pejanović novinarima u Sarajevu.

Može se kazati, dodao je, da je papa Franjo, u duhu njegove filozofije, ostao istrajan u neposrednom komuniciranju s vjernicima i građanima. To je ono što je možda dalo i poseban uklon ove posjete.

– Ono što se odnosi na izjave pape Franje, ima ih više, sve su blagotvorne, značajne, sve su ‘melem na ranu’ kad je u pitanju BiH i njena nedavna prošlost. Ali, ja bih izdvojio u prvi plan izjave o miru, “Mir vama“ i “Nikad više rata“ – kazao je Pejanović.

To je, potcrtao je, misao koja prati u kontinuitetu i poruke prethodnika, pape Vojtile koji je dva puta posjetio Bosnu i Hercegovinu.

– Naredne poruke su, po meni, najsnažnije u onom aspektu koji se odnosi na izgradnju mira putem tolerancije i zajedničkog života u BiH. Zapravo, papa Franjo je pojačao, osnažio filozofiju zajedničkog života naroda i građana koji žive u BiH sa svojim vjerskim različitostima i u tom kontekstu izdvajam sve one poruke koje zagovaraju dijalog, toleranciju. Naročito dijalog, jer kroz dijalog se izgrađuje odnos, stajalište koje daje povjerenje svima koji učestvuju u dijalogu – kazao je Pejanović.

On je istaknuo da je jučer BiH dospjela u domove diljem cijelog svijeta i da su Evropljani i demokratska javnost svijeta “mogli čuti poruke pape Franje o tome da je BiH važno mjesto u regiji i u Evropi, jer su se na tom prostoru vijekovima susretale i prožimale najznačajnije religije i najznačajnije kulture savremenog svijeta“.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo