Četvrtak, 28 listopada, 2021

Penzije kasne za više od 100.000 penzionera

Nemojte propustiti

Isplata junskih penzija u Federaciji BiH putem banaka počet će danas. Istog dana, polovina sredstava iz Zavoda PIO/MIO bit će uplaćena za isplatu putem pošte, zbog čega će više od 100.000 penzionera novac dobiti sa zakašnjenjem od najmanje četiri dana.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Potvrdio je to za “Dnevni avaz” Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza penzionera FBiH. Govoreći o prihodima, Rapa je pojasnio da se kašnjenja dešavaju jer Zavodu PIO/MIO nedostaje 35 miliona KM, zbog čega svakog mjeseca novac za isplatu za tekući mjesec moraju zahvatiti od prihoda za naredni.

– U Zavodu nema dovoljno sredstava da se odjednom sve penzije isplate, zbog čega će isplata potrajati nekoliko dana. Putem pošte u petak bi trebalo biti isplaćeno oko 70 posto sredstava. Onih 30 ili 40 posto sredstava uplatit će se kako budu pristizale pare, tako da će na kućne adrese penzije kasniti – kazao je Rapa.

Dodao je da iznosi na čekovima junskih penzija nisu promijenjeni, napominjući da povećanja, barem za sada, nema.

– Mi smo na sastanku u Vladi FBiH predlagali da se sredstva za povećanje naših penzija naplate od preduzeća koja nam duguju pare. Kada bismo naplatili dug od „Željeznica Federacije BiH“ od 75 miliona, ili od rudnika koji su nam dužni 30 miliona, stvorili bi se uslovi da naša primanja budu povećana i da se položaj penzionera, koji je iz mjeseca u mjesec sve teži, popravi. No, i taj je prijedlog odbijen. Nama samo preostaje da na ulici tražimo svoja prava – istakao je Rapa.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo