Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Penzije u Makedoniji i BiH uvjerljivo najniže

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U BiH je prosječna penzija u 2013. iznosila 336 KM, odnosno 171 euro.

Prosječna plata je prošle godine iznosila 2234 eura, dok su penzioneri primali oko 54 posto od plate, dakle, u prosjeku oko 1200 eura. Toliko su prošle godine primali Nijemci, Skandinavci i više, a ove godine koalicija na vlasti jamči i viša primanja. U Bosni i Hercegovini za taj iznos prosječni radnik radi skoro pola godine, dok sedam prosječnih penzioenra primi mjesečno koliko jedan njemački.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plata u BiH iznosila je 832 KM, odnosno 425 eura. Stoga, prosječna penzija čini tek 40 posto od prosječne plate, odnosno za oko 200 eura je niža od prosječne plate.

U svim državama Balkana prosječna primanja penzionera su znatno niža od ionako niskih prosječnih primanja ostalih građana te većina penzionera nema dovoljno novca ni za osnovne životne potrebe.

Od svih zemalja regije, ali i većine zemalja Europe, prosječne penzije u Makedoniji i BiH uvjerljivo su najniže, ali su u tim zemljama najniže i prosječne plate. Prema podacima Zavoda mirovinskog osiguranja Makedonije, prosječna penzija iznosi oko 144 eura. Prema Zavodu za statistiku Makedonije prosječna plata prošle godine iznosila je 342 eura, što prosječna primanja umirovljenika čini nižim za oko 200 eura od prosječne plate.

Slijedi Srbija, gdje je, prema podacima Državnog fonda MIO Srbije, prosječna penzija iznosila 219 eura. Državni zavod za statistiku Srbije objavio je da je prosječna plata u Srbiji iznosila 367 eura. Prema tome, prosječna mirovina u Srbiji je za oko 150 eura niža od prosječne plate.

Najviše prosječne penzije u regiji Balkana su u Crnoj Gori i Hrvatskoj, kreću se oko 300 eura. Prema podacima penzijskog crnogorskog fonda, prosječna penzija iznosi 278 eura. Zavod za statistiku Crne Gore objavio je da je prosječna plata 480 eura. Prosječna penzija u Crnoj Gori je niža za oko 200 eura od prosječne plate. Najviše mirovine na Balkanu primaju hrvatski penzioneri gdje je prosječna penzija 310 eura. Također, prema Zavodu za zapošljavanje Hrvatske, prosječna plata u Hrvatskoj iznosila je 718 eura. U Hrvatskoj je prosječna penzija niža za oko 400 eura od prosječne plate u toj zemlji.

(Vecernji.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo