Petak, 14 svibnja, 2021

Skromni penzioner iz Fojnice riješio matematički problem vrijedan milion dolara?

Nemojte propustiti

Ramiz Jahić, penzionisani ekonomista iz Fojnice, tvrdi da je riješio matematički zadatak vrijedan milion dolara! Teksaški bogataš Andrew Beal, fasciniran brojevima, odlučio je ponuditi milion dolara za rješavanje jednog matematičkog zadatka.

ramiz-jahicRiječ je o problemu nazvanom Bealova pretpostavka, koju i on sam pokušava razriješiti već punih 20 godina. Nagradu je ponudio još 1997. i tada je iznosila 5.000 dolara, do 2000. narasla je na 100.000 dolara. Sada je Amerikanac odlučio podići iznos do impresivnih milion dolara.
VEZANO: Daju milion dolara onome ko riješi ovaj matematički zadatak!

Jahić je Dnevnom avazu izjavio da je zadatak pokušavao riješiti duže vrijeme te da je dugo lutao u pronalaženju tačnog odgovora. Kako je potvrdio za Avaz, sada će pokušati stupiti u kontakt s Bealom i prezentirati mu svoje rješenje.

“Naravno da ću ga kontaktirati. Ali, prije svega sam sretan zbog rješenja koje sam pronašao. Još vam ne mogu otkriti detalje, samo tvrdim da nije bilo jednostavno”, kaže Jahić.

Bilova pretpostavka glasi da je Ax + By = Cz, s tim da su x, y i z prirodni brojevi veći od dva.

“Znači, radi se o matematičkoj pretpostavci. Dugo sam pokušavao riješiti zadatak na klasični matematički način – jednačinom. Međutim, nije išlo, jer nema nijedne poznate. Onda sam išao logikom i pretpostavkom i tako da sam došao do tri nepoznate, a ostale tri sam otkrio putem redovne jednačine. To je za sada sve što vam mogu otkriti”, dodao je Jahić.

Andrew Beal je samouki matematičar i kaže da želi inspirirati druge mlade ljude da se počnu zanimati za matematiku i nauku. I Jahić kaže da je cijelog života opsjednut brojevima. “Cijelog života bavim se matematikom i to je moja velika ljubav. Kada nešto čovjek voli, ništa nije teško”, dodao je Jahić.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo