Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Penzioneri će ostati bez dvije penzije u 2015.?

Nemojte propustiti

Penzinerska populacija u FBiH strahuje da bi do kraja godine mogla ostati zakinuta za dvije penzije!

S obzirom na činjenicu da mirovine konstantno kasne i da se isplata već sada ‘razvlači’ čak i po 25 dana, te s obzirom na katastrofalnu financijsku situaciju u kakvoj se nalazi Federacija, strah umirovljenika je potpuno opravdan i samo je pitanje vremena kada će se isplata ‘preliti’ u idući mjesec. To bi, jasno je, dovelo umirovljenike u katastrofalno težak položaj i njihova egzistencija bila bi još ugroženija nego sada.

Veliki deficit

Prema posljednjim informacijama deficit u Fondu MIO/PIO FBiH iznosi oko 140 milijuna maraka, a za manjak i kašnjenje mirovina, umirovljenici uz nesposobne vladajuće elite, krive i veliku nedisciplinu u naplati doprinosa, piše Dnevni list.

Nedostatak novca Zavod već duže vrijeme nastoji namiriti na način da sredstva za isplatu mirovina za prošli mjesec uzima iz prikupljenih sredstava u prvih deset dana tekućeg mjeseca te tako zatvara financijsku konstrukciju, ali se također i zadužuje što definitivno ne smije ostati dugoročno rješenje.

Koliko je situacija teška dovoljno govori i informacija da su pojedine mirovine koje se isplaćuju u inozemstvo kasnile čak 30 dana! Situacija s isplatom mirovina u Republici Srpskoj za ‘par dana’ je bolja nego u FBiH. Međutim, problem je s umirovljenicima koji žive u FBiH a mirovine dobivaju iz RS-a. Određenom broju tih umirovljenika isplata je kasnila 33 dana, tako da im je u šest mjeseci 2015. godine praktički ‘ukradena’ jedna mirovina.

Ministri smiruju strasti

Iako je situacija vrlo teška na što iz Zavoda MIO/PIO stalno upozoravaju, federalna ministrica financija Jelka Miličević tvrdi da su mirovine ‘sigurne’.

– Plaće i mirovine su redovni izdaci u koje se zasada ne planira dirati. Transferi raseljenim, poljoprivrednicima, kulturi, sportu itd. je ono što će prvo doći na udar, kazala je Miličević nakon posljednje sjednice Vlade FBiH.

I državni ministar financija Vjekoslav Bevanda upozorava na težinu situacije, koju dodatno usložnjava ugroženi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

– Sigurno je da nas očekuju bolni rezovi i uštede. S druge strane, mora se naći premoštenje kako ne bi došla u pitanje davanja umirovljenicima, stradalnicima i socijalnim kategorijama, poručio je Bevanda.

Direktor Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić tvrdi da se s obzirom na sveukupno stanje u BiH situacija ne može uskoro popraviti.

– Umirovljenici imaju najviše razumijevanja za poteškoće u društvu. Financijska nedisciplina se tolerira. Normalno je da se isplaćuju neto plaće, radi se na crno, minimalac, a to čak rade i institucije vlasti. Vlast direktno utiče na kršenje sustava. Takvo ponašanje nas je dovelo u deficit zbog kojeg ni niske mirovine ne možemo isplatiti na vrijeme, kazao je nedavno Krnjić

Oko pet posto umirovljenika trenutačno su žrtve kašnjenja isplate. Međutim, ukoliko se nešto po tom pitanju ne učini pitanje je vremena kada će se ta brojka povećati.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo