Subota, 16 listopada, 2021

Pet koraka do tanjeg struka

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nova istraživanja pokazuju da su Britanke sve šire u struku iz decenije u deceniju, sa prosječnim obimom struka od 86 centimetara. To je mnogo više u poređenju sa 68 centimetara, koliko je bio prosjek pedesetih godina prošlog vijeka.

Ali, dok većina nas ne želi da ima proporcije poput Barbike, istina je da bi mnogi voljeli da izgube nekoliko centimetara u obimu, da bi bolje izgledali u odjeći. Međutim, osim zbog estetskih razloga, trebalo bi izgubiti nekoliko centimetara u struku i zbog zdravlja. Naime, novija istraživanja su pokazala da je salo u srednjem dijelu tijela drugačije od onog na drugim dijelovima, jer se ono obmotava oko unutrašnjih organa i ispušta toksične hemikalije koje vremenom povećavaju rizik od dobijanja dijabetesa, srčanih oboljenja i nekih oblika kancera.

Manje centimetara u obimu struka je značajno, ne samo zbog estetike, već i zbog zdravlja.

1) Smanjite unos ugljikohidrata

Eksperti vjeruju da je za formiranje sala glavni krivac šećer, a ne masnoće. Torte, bijeli hljeb i pasta su ugljeni hidrati koji imaju jako visok glikemijski indeks, a koje organizam jako brzo pretvara u šećer.

Ako jedete previše ovakve hrane, tako stimulišete odgovor vašeg tijela na inzulin, zbog čega pravi zalihe sala oko vašeg struka. Ovo možete riješiti ako jedete ugljene hidrate sa niskim glikemijskim indeksom, kao što je hljeb od cijelog zrna i integralna pasta.

2) Ne pijte sokove

Šećeri u gustim i gaziranim sokovima su se pokazali kao glavni izazivači gomilanja sala oko struka. Iako je pun vitamina, sok od cijeđenog voća isto nije pametno rješenje, jer je i on puno šećera. Najbolji izbor je definitivno voda, jer je bez kalorija, pomaže vam da se osjećate sitim i smanjuje nadutost stomaka.

3) Pijte mlijeko

Žene koje piju mlijeko svakodnevno, imaju tendenciju da gube više kilograma, pogotovo oko struka, od žena koje uopšte ne piju mlijeko. Naučnici vjeruju da se ovo događa zbog toga što kalcijum i linoleinska kiselina u mliječnim proizvodima topi naslage masti u ovom predjelu.

I, uopšte nije bitno da li je sa manjim ili većim procentom masti, bitno je samo da je mlijeko!

4) Krećite se više

Bitno je da se krećete i da provodite što manje vremena ispred televizora, jer upravo to sjedenje doprinosi gomilanju sala oko struka. To ne znači da treba da trčite maraton poslije cijelog dana na poslu, ali duge šetnje, čučnjevi, sklekovi ili vožnja bicikla su odlični za organizam, ali i za vaše raspoloženje. Za fizičku aktivnost vam ne treba novac za teretanu, bitno je samo da izađete iz kuće.

5) Dišite duboko

Istraživanja Univerziteta Yale pokazala su da čak i mršave žene mogu da imaju više sala oko struka ako su konstantno pod stresom. Razlog toga se krije u kortizolu, hormonu koji se stvara kada smo pod stresom, a koji zarobljuje salo oko stomaka.

Borite se sa stresom meditacijom i dugim kupkama pred spavanje, a potrudite se i da unosite najviše dvije šolje kafe dnevno.

Hrana koja smanjuje nadutost

ORAŠASTI PLODOVI: Jedno istraživanje španskih ljekara pokazalo je da svakodnevnim uzimanjem šake orašastih plodova, može da se izgube kilogrami u struku, kao i da se smanji rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

CELER: On je prirodni diuretik, koji pomaže smanjenju zadržavanja vode u organizmu, a pritom ima moć da vas zasiti bez da unosite previše kalorija.

JOGURT: Sadrži visok nivo probiotika, dobroćudnih bakterija koje poboljšavaju varenje i smanjuju nadutost.

LOSOS: Ova riba je odličan izvor leptina, proteina koji se ponaša poput hormona koji kontroliše apetit, čini vas sitim i manje sklonim da grickate nešto između obroka.

NANA: Čaj od nane pomaže u smanjenju nadutosti, podstiče varenje i smiruje čitav digestivni sistem.

Kako da izmjerite obim struka

Da biste pravilno izmjerili struk, nađite mejsto gdje se sužava, između donjeg dijela rebra i početka kukova i obmotajte metar oko njega. Ako vam je struk veći od 94 cm (kod muškaraca) ili 80 cm (kod žena), znajte da je to previše i da stavljate svoje zdravlje u opasnost.

Ali, dobra vijest je da ako skinete samo 5 cm u obimu, smanjujete rizik od preuranjen smrti za čak 60 posto, a odjeća će vam stajati bolje nego ikad.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cijene u Njemačkoj drastično rastu, poskupila hrana, grijanje, automobili, usluge…

Potrošači u Njemačkoj će ipak najdublje morati zavući ruku u džep kako bi im stanovi ove zime bili topli. U...

Možda vas zanima i ovo