Petak, 27 siječnja, 2023

Pet korisnih savjeta za kupovinu stana

Nemojte propustiti

Ako upravo birate novi stan za sebe ili za izdavanje, prije svega – čestitamo! To je veliki korak za vas, a i vrlo isplativo ulaganje, s obzirom na to da nekretnine važe za neku od najboljih i najsigurnijih investicija koju možete da napravite.

Ali kako napraviti najbolji izbor?

U prodavnici je teško odlučiti se između 2 slatkiša kada nam se pijede slatko, kako onda ne bi i tako velika kupovina, kao što je kupovina nepokretnosti, bila jedna od najtežih odluka?

No, koliko god teška odluka bila, moramo je donijeti.

U nastavku teksta dajemo vam savjete za pronalazak i kupovinu stana koji će vam olakšati ovaj proces. Ostanite sa nama!

#1 Kondominijum – sinonim za kvalitetan životni stil

Kondominijumi su odavno hit u svijetu, a o njima sve više možemo čuti i na našem području. U Beogradu se naročito brzo grade, a ovdje saznaj više o jednom od najboljih kompleksa tog tipa u prijestonici Srbije.

Ali zašto kondominijume stavljamo na prvo mjesto spiska savjeta za odabir nekretnine?

Zbog toga što imaju nevjerovatne prednosti, koje mnogi ni ne istraže dovoljno dok su u procesu odabira stana.

Stanovi u kondominijumima omogućavaju pristup sadržajima koje inače ne biste mogli da priuštite da izgradite u svom domu. Svaki kompleks je drugačiji, ali vlasnici stanova često imaju pristup bazenima, teniskim terenima, barovima, baštama i mnogim drugim sadržajima.

Sve je udaljeno samo nekoliko minuta hoda ili je uključeno u stambeni kompleks, što vam omogućava da ostvarite velike uštede na javnom prevozu i troškovima posjedovanja automobila.

Kada kupite stan u kondominijmu, održavanje je pokriveno naknadama koje plaćate. Na primjer, održavanje travnjaka može biti dosadan zadatak koji morate da obavite tokom vikenda. U slučaju kondominijuma, ovo je zaduženje službe koju odaberete zajedno sa drugim stanarima što znači da nikada ne morate da brinete o tome.

Kondominijumi  pružaju sigurnost zahvaljujući alarmnim sistemima i generalno, odlično osmišljenim obezbjeđenjem.

Jedan od glavnih nedostataka koji se često navode protiv posjedovanja stana u kondominiumu je koliko

su vam komšije bliske. Ne samo da su im domovi blizu vašeg, već koriste i iste sadržaje pa se maltene – stalno susrećete. Međutim, blizina komšija pomaže u stvaranju snažnog osjećaja pripadnosti zajednici i može biti od koristi.

Komšije će recimo, držati na oku vašu imovinu kada vi niste prisutni. Upoznaćete ih kada koristite bazen ili teniske terene kompleksa i sigurno ćete lako naći nekog sa kim ćete uživati u brzom ispijanju jutarnje kafe.

#2 Istražite online ponude agencija za nekretnine

Iskoristite sve prednosti 21. vijeka, a prije svih – internet!

Moderne agencije za nekretnine koje nude da se ponuda stanova za prodaju ili izdavanje vidi sa svega nekoliko klikova su fenomenalan način da steknete dobru sliku o ponudi stanova, njihovim cijenama i sortirate stanove koji vam se dopadaju, te ne gubite vrijeme razgledajući one koji nisu po vašoj “mjeri”.

Osim što vam mogu poslužiti za informisanje o ponudi, ove agencije će vam i pomoći da kontaktirate vlasnike, ili vam sami agenti pružiti više informacija o stanovima koji su vam privukli pažnju, a i pomoći pri kupovini.

#3 Predgrađa su novi “grad”

Ranije su svi željeli da žive što bliže centru grada.

Blizina poslu, gradskim dešavanjima i na kraju – prestižu, smatrali su se idealom za životnu lokaciju.

Nije mnogo prošlo, a život u centralnim opštinama gradova postao je sinonim za haotiku, zagađenje i generalno – ne tako dobar kvalitet života. Danas, mnoge nove porodice biraju da se iz grada presele na sela, ili barem u predgrađa, u potrazi za mirnijim i zdravijim okruženjem za porodice.

Ne samo da su predgrađa i područja van centra grada mirnija i slikovitija, već su poznata i po tome što su bezbjednija, sa manje kriminala, zagađenja i saobraćaja. To ih čini posebno pogodnim za starije ljude, roditelje koji podižu djecu ili jednostavno one koji žele da žive sigurnijim i opuštenijim životom, daleko od gradske vreve.

#4 Temeljno razmotrite svoje potrebe

Da li svaki dan idete do centra na posao, ili radite “remote”? Da li planirate da proširite porodicu ili ste možda već skoro to učinili? Ili ipak živite sami? Jeste li tip osobe koji koristi kuhinju i u vašoj kući se stalno kuva ili ipak više volite da poručujete hranu?

Ovo je samo delić svih pitanja koja sebi morate da postavite kada birate stan koji ćete kupiti.

Nije isto da li stan kupujete kao privremenu bazu za zabavan, samački život, ili to činite za sebe i cijelu svoju porodicu. Osim lokacije i veličine, svojim potrebama treba da prilagodite i enterijer stana kada ga birate.

Veća ili manja spavaća soba, prostrana kuhinja ili minimalna..?

Temeljno razmotrite sve svoje potrebe u vezi sa životnim prostorom i tek onda se odlučite za kupovinu stana.

Nadamo se da će vam naši savjeti koristiti prilikom potrage za novim stanom! Srećnu kupovinu želimo!

 

 

Interesantno za vas

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo