Utorak, 18 svibnja, 2021

Pet stvari koje niste znali o labelu

Nemojte propustiti

Jedno od najkorišćenijih kozmetičkih sredstava nesumnjivo je labelo. Ono stvara prijatan osjećaj na usnama, ali ima i neke ‘skrivene’ karakteristike. Prije nego što ga sljedeći put nanesete, upoznajte sve njegove osobine.

labeloNe daje vlažnost usnama
Zvuči iznenađujuće, ali labelo ne vlaži usne. Ovo će šokirati njegove obožavaoce koji njime svakodnevno mažu usne, sa namjerom da one ne izgube vlažnost. Vosak ili petrolej koji labelo sadrži zapravo stvara na usnama vodootpornu barijeru koja sprečava da vlaga iz njihove unutrašnjosti dopre do površine. Usne oslobađaju vlažnost najčešće tokom suvih, prohladnih i vjetrovitih dana. Baš u tim situacijama žene koriste labelo i imaju “lažan” osjećaj hidriranosti.

Ne stvara zavisnost
Često vam se dešava da ne možete nikuda bez labela. Međutim, to ne znači da ste zavisni od labela. Ono u sebi ima određene alergene koji dovode do dermatitisa na usnama. Iritirana koža usana zahtijeva sve više i više umurijućeg blazama. Ukoliko na usnama primijetite promjenu boje ili ispucalu kožu, posjetite dermatologa i promijenite labelo.

Stara labela su puna bakterija
Labelo najduže može da se koristi dvije do tri godine. Ako pronađete tubu starog labela, bacite je. Na njoj su se naselile brojne bakterije.

Možete da ga pojedete samo u malim količinama
Postoji razlog zašto nikada pčelinji vosak, fenol, lanolin, salicilnu kisleinu i šea buter niste vidjeli u svojim omiljenim receptima. Iako nije bilo slučajeva da je upotreba labela dovela do stomačnih problema, ovi sastojci smiju da se “jedu” samo u malim količinama. Srećom, najčešće se lizanjem usana u oragnizam unose male i bezopasne količine.

Ne njeguje samo usne
Labelo nije namijenjeno samo za usne. Možete da njime mažete i zanoktice, da umirite neposlušne obrve, pa čak i da podmažete zaglavljeni rajfešlus. Samo vodite aruna da za ove svrhe ne koristite isto labelo.

(24sata.rs)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo